Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Mercedesům se v Maďarsku nedařilo. Výhru slaví překvapivě Vettel

Mogyoród (Maďarsko) – Teprve podruhé v sezoně se stalo, aby závod formule 1 nevyhrál pilot Mercedesu. A znovu nadvládu německé stáje přerušil Sebastian Vettel z Ferrari. Německý jezdec nečekaně ovládl Velkou cenu Maďarska před dvojicí Red Bullu Daniilem Kvjatem a Danielem Ricciardem. Favorit Lewis Hamilton z Mercedesu byl po dramatickém průběhu až šestý o dvě místa před týmovým kolegou Nicem Rosbergem, který v závěru přišel kvůli defektu o druhou příčku.

Sebastian Vettel z Ferrari
zdroj: ČTK/AP autor: Darko Vojinovic

Mercedes neměl zastoupení na stupních vítězů poprvé od posledního závodu sezony 2013 v Brazílii. Pro Kvjata to byla naopak životní premiéra a Ricciardo se dočkal poprvé v sezoně. Čtyřnásobný mistr světa Vettel přidal výhru k triumfu z Malajsie a celkem jich má na kontě 41, čímž se dotáhl na slavného Ayrtona Sennu na třetím místě historického pořadí. Před sebou už má jenom Alaina Prosta (51) a Michaela Schumachera (91).

Premiérové maďarské vítězství věnoval Vettel francouzskému pilotovi Julesi Bianchimu, který před týdnem zemřel. K uctění jeho památky jezdci společně s Bianchiho rodiči a sourozenci před závodem při maďarské hymně utvořili kruh kolem jeho helmy. "Díky, Julesi, tohle vítězství je pro tebe," řekl Vettel do rádia po průjezdu cílem. "Pro nás všechny to byl těžký týden. Nebyl to lehký závod, něco takového člověk jen tak nedostane z hlavy," uvedl.

Na jeho místě přitom každý čekal Hamiltona. Mistr světa v pátek a v sobotu dominoval a byl jasným favoritem na vítězství, na Hungaroringu rekordní páté. Už pokažený start mu ale sebral vítr z plachet a v hektickém závěru byl nakonec rád, že nepřišel o vedení v šampionátu a bodoval. Náskok naopak navýšil na 21 bodů, na stejný počet bodů se třetí Vettel přiblížil k Rosbergovi.

"Dnešek byl divný. Nevím, jak to vysvětlit. Byl to ode mě velmi špatný výkon, jeden z nejhorších. Nevzdal jsem se, šlapal na to, ale vždy, když jsem měl na výběr ze dvou možností, zvolil jsem tu horší. Musím se týmu omluvit. Pokusím se to v dalších závodech napravit," konstatoval Hamilton.

Start se nepovedl ani jednomu z pilotů Mercedesu. V prvních metrech Vettel s týmovým kolegou Kimim Räikkönenem ze třetího a pátého místa na startu nechali oba dosavadní vládce šampionátu za sebou, Hamilton se propadl dokonce až na čtvrté místo, když v přemíře snahy probrzdil, byl po výjezdu mimo trať rázem až desátý.

Už po prvních zastávkách v boxech byl pátý, ale k čelu závodu měl daleko, protože jezdci Ferrari nečekaně drželi odstup i od Rosberga. Směřovali k doublu, ale Räikkönen začal mít problémy s vozem a v té chvíli novou zápletku připravila nehoda Nica Hülkenberga ve 43. kole, po níž závod pozastavil zpomalovací vůz. Z formule německého pilota Force India upadlo na konci cílové rovinky přední přítlačné křídlo a Hülkenberg čelně narazil do bariéry z pneumatik. Z kolize vyvázl bez úhony.

Lewis Hamilton na Hungaroringu
zdroj: imago sportfotodienst

Po restartu hned Rosberg předjel Räikkönena, zato Hamiltonovi první metry znovu nevyšly. V nevybíravém souboji s Ricciardem si poškodil vůz a musel k mechanikům, pak si projel uličku v boxech ještě jednou jako trest od vedení závodu a ocitl se mimo bodované pozice. V té chvíli dokonce virtuálně ztratil vedení v šampionátu, protože Rosberg se držel blízko za Vettelovými zády.

"Najednou to bylo znovu napínavé. To jsme nepotřebovali. Bylo důležité, že se nám podařilo zachovat chladnou hlavu a udržet se v čele," řekl Vettel. "Ale rozhodl to start," dodal.

S oběma soupeřil ještě Ricciardo, zatímco Räikkönen musel porouchanou formuli odstavit. Rosbergovy naděje na snížení Hamiltonova náskoku v čele MS vzaly za své krátce před koncem, kdy nejprve ustál Ricciardův divoký pokus o předjetí, ale při výjezdu ze zatáčky si o jeho křídlo prořízl pneumatiku. "Dnes jsme měli víc potíží, než kolik se jich obvykle přihodí za celou sezonu. Každopádně se musíme zamyslet," řekl šéf sportovního oddělení Mercedesu Toto Wolff.

Do depa to měl Rosberg daleko, takže ztratil spoustu pozic, také Ricciardo musel k mechanikům a uvolnil cestu Kvjatovi. Na čtvrtém místě vybojoval životní výsledek sedmnáctiletý Nizozemec Max Verstappen z Tora Rosso a z nejlepšího umístění od příchodu do McLarenu se mohl radovat pátý Fernando Alonso ze Španělska.

Formuli 1 teď čeká skoro měsíční pauza, další závod je na programu 23. srpna v Belgii.

Velká cena Maďarska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Mogyoródu:

1. Vettel (Něm./Ferrari) 1:46:09,985 (prům. rychlost: 170,816 km/h), 2. Kvjat (Rus./Red Bull) -15,748, 3. Ricciardo (Austr./Red Bull) -25,084, 4. Verstappen (Niz./Toro Rosso) -44,251, 5. Alonso (Šp./McLaren) -49,079, 6. Hamilton (Brit./Mercedes) -52,025, 7. Grosjean (Fr./Lotus) -58,578, 8. Rosberg (Něm./Mercedes) -58,876, 9. Button (Brit./McLaren) -1:07,028, 10. Ericsson (Švéd./Sauber) -1:09,130.

Pořadí MS (po 10 z 19 závodů): 1. Hamilton 202 b., 2. Rosberg 181, 3. Vettel 160, 4. Bottas (Fin./Williams) 77, 5. Räikkönen (Fin./Ferrari) 76, 6. Massa (Braz./Williams) 74, 7. Ricciardo 51, 8. Kvjat 45, 9. Hülkenberg (Něm./Force India) 24, 10. Grosjean 23.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 383, 2. Ferrari 236, 3. Williams 151, 4. Red Bull 96, 5. Force India 39, 6. Lotus 35, 7. Toro Rosso 31, 8. Sauber 22, 9. McLaren 17.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články