Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ecclestone: Pokud byste volili, v čem havarovat, vybrali byste si F1

Londýn - Ještě nikdy nebyla formule 1 tak bezpečná jako nyní, uvedl komerční šéf seriálu Bernie Ecclestone. Nebezpečí ale podle jeho názoru z F1 nikdo eliminovat nedokáže. Nehodu, na jejíž následky zemřel pilot Jules Bianchi, označil za velmi nešťastnou. Podotkl, že jeřáb, do kterého závodník narazil, neměl vedle trati co dělat.

Bernie Ecclestone
zdroj: DPA autor: Sven Hoppe

"Pokud byste si museli zvolit, v čem máte v dnešní době havarovat, vybrali byste si formuli 1, protože je pravděpodobně nejbezpečnější v historii," řekl Ecclestone. "To, co se stalo Julesovi, bylo prostě jen velmi, velmi, velmi nešťastné," dodal. Nebezpečí nicméně podle Ecclestonea z formule nikdy zcela zmizet nemůže. "Samozřejmě je to nebezpečné. Mají dvacet závodů ročně, takže vidíte, kolik je tam různých nehod. Pro bezpečnost jezdců děláme a vždycky jsme dělali maximum," dodal.

Pětadvacetiletý Bianchi zemřel v pátek v nemocnici v Nice po devíti měsících v komatu na následky zranění, která utrpěl loni v říjnu během Velké ceny Japonska. Pilot týmu Marussia se stal první obětí zranění ze závodu F1 po Brazilci Ayrtonu Sennovi, jenž zahynul v roce 1994 v Imole. Talentovaný závodník 5. října v Suzuce v dešti a při horšící se viditelnosti ztratil kontrolu nad vozem a narazil do jeřábu, který odstraňoval jiný havarovaný monopost. Bianchi při tom utrpěl těžká zranění hlavy.

"Ten jeřáb tam neměl co dělat," uvedl Ecclestone, jenž se pohybuje ve formuli od 50. let minulého století. "Udělali jsme neskutečné množství práce, abychom zajistili, že pokud auta vyjedou z trati, narazí do bariéry z pneumatik nebo do něčeho podobného. Pak je to v pořádku. Když ale narazíte do takového stroje... Měli byste problémy, i kdybyste seděli v tanku."

Ecclestone se připojil k těm, kteří v reakci na Bianchiho úmrtí hovořili o tragické ztrátě talentu. Taková nehoda už se podle něj nesmí opakovat. "Je strašná škoda, že jsme přišli o šikovného kluka v takovém věku a o tak milého člověka. Byla to tragédie. Doufám, že si ho lidé budou pamatovat díky tomu, jaký to byl pilot a člověk, a ne kvůli tomu, že měl nehodu," dodal pětaosmdesátiletý Brit.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články