Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Tomíčkův Memoriál vyhrál Američan Hancock

Praha - Američan Greg Hancock se stal vítězem 40. ročníku Memoriálu Luboše Tomíčka na ploché dráze v Praze na Markétě. V opakovaném finále porazil obhájce loňského vítězství Poláka Grzegorze Walaseka, třetí skončil další polský závodník Thomas Jedrzejewski. Luboš Tomíček, vnuk slavného plochodrážního jezdce, na jehož počest se závod jezdí, skončil ve finále na čtvrté pozici.

Plochá dráha
zdroj: Wikipedia autor: ČT24

Do Prahy nakonec nepřijela největší hvězda Dán Nicki Pedersen. Vedoucí muž mistrovství světa upadl o víkendu v závodu polské ligy a svou účast na Markétě zrušil. 

Hancock, ale i Slovinec jezdící s maďarskou licencí Matej Ferjan, třetí muž nedělní Zlaté přilby v Pardubicích, od začátku potvrzovali roli favoritů. Ferjan chyboval až v poslední jízdě, v níž z jeho pohledu už o nic nešlo, Hancock prohrál jen jednou. Skvěle se dařilo i Tomíčkovi, který ztratil bod pouze s Ferjanem, ale v přímém souboji dokázal porazit i třetího muže průběžného pořadí mistrovství světa Hancocka.

Všichni tři už měli před svými posledními jízdami jisté finále. Až v poslední sérii se rozhodlo o zbývajících finalistech a díky vítězství si místo v boji o medaile zajistili Walasek a Jedrzejewski. 

Výborně měl rozjetý závod další z polských jezdců Karol Zabik, ale ve své třetí jízdě upadl a přestože se do memoriálu vrátil, stihl se dostat pouze na osmou pozici. 

Finále odstartoval nejlépe Walasek, který o vedení bojoval s Hancockem, ale jízda musela být po dvou kolech přerušena, neboť po lehkém kontaktu s Ferjanem upadl Tomíček. Maďarský jezdec byl diskvalifikován. Při druhém startu vyrazil nejlépe Hancock a pořadí se až do cíle nezměnilo ani na jednom místě. 

Výsledky:
 
1. Hancock (USA), 2. Walasek, 3. Jedrzejewski (oba Pol.), 4. Tomíček (ČR), 5. Ferjan (Maď.), 6. Lindgren (Švéd.), 7. Šitera (ČR), 8. Zabik (Pol.).

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články