Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Portugalskou rallye vede Latvala, Prokopa zradily brzdy a postihl defekt

Faro (Portugalsko) - V první etapě Portugalské rallye se ujal vedení finský pilot Jari-Matti Latvala. Tovární jezdec Volkswagenu vede s náskokem 11 sekund před Britem Krisem Meekem v citroënu a týmovým kolegou Andreasem Mikkelsenem z Norska, který je o dalších pět sekund zpět. Obhájce prvenství a lídr mistrovství světa Sébastien Ogier je v dalším volkswagenu až šestý s mankem 25,9 sekundy na lídra. Martin Prokop s novou fiestou je jedenáctý.

Jari-Matti Latvala
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Z programu úvodní etapy vypadla jedna rychlostní zkouška kvůli lesnímu požáru a dosavadních šest odjetých testů v Portugalsku mělo pět různých vítězů. Dvakrát byl nejrychlejší jen Latvala.

Mikkelsen na čtvrteční triumf v úvodní divácké erzetě zatím nenavázal a mistr světa Ogier jako první jezdec na trati se radoval až v předposlední zkoušce dne. Skalpy favorizovaných pilotů německé automobilky získali Španěl Dani Sordo s hyundaiem a Nor Mads Östberg v citroënu, v jejichž obležení se Ogier před pokračováním soutěže nachází.

Stejně jako druhý Meeke, vítěz předchozí Argentinské rallye, tak ani průběžně čtvrtý Ott Tänak z Estonska ve fiestě se dílčího úspěchu ještě nedočkal, vyrovnanými výkony se ale drží ve hře o pódium.

Prokop měl dopoledne potíže s předními brzdami a vypadl z elitní desítky. V šestém testu jej pak postihl defekt a ztrácí na Latvalu bez dvanácti sekund tři minuty. "Fiona je zatím pěkně divoká," řekl Prokop o pocitech z nového vozu.

Švéd Pontus Tidemand z továrního týmu Škoda Motorsport, který se vrátil do MS po dvou letech, se drží na třetím místě v kategorii WRC2 a celkově je čtrnáctý.

Portugalská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 1. etapě:

1. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R) 1:07:19,4, 2. Meeke, Nagle (Brit./Citroën DS3) -11,1, 3. Mikkelsen, Floene (Nor./Volkswagen Polo R) -16,0, 4. Tänak, Mölder (Est./Ford Fiesta RS) -17,8, 5. Sordo, Martí (Šp./Hyundai i20) -21,8, 6. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R) -25,9, ...11. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta RS) -2:48,4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články