Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

V Číně kraloval Mercedes, vyhrál Hamilton před Rosbergem

Šanghaj Velkou cenu Číny vyhrál britský obhájce titulu Lewis Hamilton před týmovým kolegou Nicem Rosbergem. Stáj Mercedes tak opět kraluje seriálu mistrovství světa vozů formule 1. Třetí dojel vítěz minulého závodu v Malajsii německý pilot Sebastian Vettel s rudým monopostem Ferrari.

Lewis Hamilton slaví v Šanghaji triumf na Velké ceně Číny
zdroj: ČTK/AP autor: Ke yigong

Hamilton napravil zaváhání z Malajsie, kde skončila vítězná série Mercedesů po osmi závodech. Další překvapení už britský pilot nedopustil a obhájil na okruhu v Šanghaji loňské vítězství. Po 35. vítězství v kariéře vede Hamilton po třech Grand Prix šampionát o 13 bodů před Vettelem, Rosberg má o čtyři body méně.

"Věděli jsme, že Ferrari jsou hodně dobrá a rychlá auta a letos se hodně zlepšila. Je vidět, že dobře pracují a budou i nadále zrychlovat. Takže jsme si dnes dávali pozor hlavně na taktiku přezouvání," upozornil Hamilton na skutečnost, že právě lepší strategie zastávek v boxech znamenala minule vítězství pro Vettela.

Ten si připsal i dotřetice pódiové umístění po přestupu do italské stáje z Red Bullu, čtvrtý byl další pilot ferrari Fin Kimi Räikkönen.

Suverénní jízda

Jak už se v posledních závodech stalo zvykem, oba mercedesy v pořadí Hamilton, Rosberg od začátku všem ujížděly a v úvodu závodu to vypadalo, že tentokrát na ně monoposty Ferrari a zejména vítěz posledního závodu Vettel stačit nebude. Po deseti kolech se jezdecké pole stabilizovalo po dvojicích. Za monoposty Mercedesu a Ferrari jezdily oba vozy Williams a za nimi oba Lotusy.

Lewis Hamilton (vpředu) před kolegou Nicem Rosbergem při Velké ceně Číny
zdroj: ČTK/AP autor: Toru Takahashi

Po prvních výměnách obutí ale Vettelovo Ferrari náhle významně zrychlilo, dokázalo se držet za druhým Rosbergem a chvílemi jeho postavení ohrožovalo. Druhá zastávka v boxech mu mohla ještě víc v boji o druhé místo pomoci, ale Rosbergův tým okamžitě zareagoval, rovněž vyměnil pneumatiky a situace na trati se nezměnila. Naopak Vettel opět začal ztrácel.

Hamilton po druhé zastávce v boxech navýšil náskok na Vettela, ale připravil Rosberga o možnost bojovat s ním o vítězství. To Němce po závodu rozčílilo. "Ta zastávka nebyla až zas tak nutná a omezila můj závod. Myslí jen na sebe," postěžoval si Rosberg.

Hamilton se však bránil. "Není mou prací starat se o závod svého týmového kolegy. Mou prací je starat se o své auto a dovézt auto do cíle pokud možno co nejrychleji," uvedl.

Bavil hlavně Maldonado

O největší zábavu jinak nudného závodu se staral Venezuelan Pastor Maldonado z týmu Lotus. Nejprve měl problémy při zajíždění do boxové uličky, čímž nabral kolem deseti sekund ztrátu, potom ve snaze manko dohnat vylétl z trati a následně v souboji s Jensonem Buttonem oba havarovali po Britově chybě. Na trať se vrátili s poškozenými vozy.

Dvě kola před cílem odstavil porouchaný monopost Toro Rosso nizozemský mladíček Max Verstappen přímo na cílové rovince a závod se dojel za bezpečnostním vozem. Šampionát bude pokračovat hned za týden Velkou cenou Bahrajnu.

Velká cena Číny, 3. závod mistrovství světa vozů formule 1 v Šanghaji:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:39:42,008 (průměr: 183,590 km/h), 2. Rosberg (Něm./Mercedes) -0,714, 3. Vettel (Něm./Ferrari) -2,988, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -3,835, 5. Massa (Braz./Williams) -8,544, 6. Bottas (Fin./Williams) -9,885, 7. Grosjean (Fr./Lotus) -19,008, 8. Nasr (Braz./Sauber) -22,625, 9. Ricciardo (Austr./Red Bull) -32,117, 10. Ericsson (Švéd./Sauber) -1 kolo.

Průběžné pořadí MS (po 3 z 19 závodů): 1. Hamilton 68 b., 2. Vettel 55, 3. Rosberg 51, 4. Massa 30, 5. Räikkönen 23, 6. Bottas 18, 7. Nasr 14, 8. Ricciardo 13, 9. Grosjean 6, 10. Verstappen (Niz./Toro Rosso) 6. Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 119, 2. Ferrari 79, 3. Williams 48, 4. Sauber 19, 5. Red Bull 13, 6. Toro Rosso 12, 7. Force India 7, 8. Lotus 6.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články