Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Loprais s Kolomým se v prologu podělili o třetí místo

Villa Carlos Paz (Argentina) – Se shodným časem a stejnou ztrátou sedmačtyřiceti vteřin dojeli do cíle prologu Rally Dakar piloti kamionu Aleš Loprais na Manu a Martin Kolomý na Tatře. Nad síly českého dua byli na 175 kilometrové trati z Buenos Aires do Villa Carlos Paz pouze nejrychlejší Nizozemec Hans Stacey a jeho krajan Marcel van Vliet. O etapové vítězství v kategorii automobilů po dodatečné penalizaci přišel Katařan Násir Attíja.

Je nám líto, video expirovalo.
Loprais se s Kolomým v první etapě podělili o třetí místo

Loprais s Kolomým ztratili shodně 47 sekund na nejrychlejšího Nizozemce Staceyho na voze Iveco. Druhý skončil s odstupem 35 sekund vítězův krajan Van Vliet s Manem.

"Začal jsem našemu kamionu říkat 'Super Man'. Etapy jako je tahle, které připomínají WRC, jsou pro náš vůz skvělé, protože je velmi stabilní. Dá se říct, že jsme odstartovali podle očekávání," uvedl Loprais, jenž letos jede s Manem kvůli tomu, že jeho speciál Tatra nepustili pořadatelé na trať.

Úvodní etapa se nevydařila tradičně silným ruským Kamazům. Jejich nejlepší posádka pilotovaná Ajratem Mardějevem dojela šestá 1:43 minuty za Staceym, obhájce loňského vítězství Andrej Karginov byl až jedenáctý s odstupem 3:16. Patnáctou pozici obsadil dakarský debutant Martin Macík mladší s Liazem, jednadvacátý skončil Tomáš Vrátný na Tatře.

Třicátým místem zahájil rallye nejzkušenější z českých motocyklistů David Pabiška. Rychlostní zkoušku zvládl o sedm minut a 39 sekund pomaleji než premiérový vítěz Sam Sunderland z Británie. Do cíle úvodní etapy, která i se spojovacími úseky měří celkem 838 km, dorazili i ostatní čeští motocyklisté Ondřej Klymčiw (39.), Jan Veselý (72.), Zdeněk Gottvald (82.) a Milan Engel (88.).

Vítěz Dakaru z roku 2011 Katařan Attíja dodatečně přišel o vítězství v úvodní etapě, když dostal dvouminutovou penalizaci a klesl na sedmé místo. Attíja byl potrestán ztrátou času a pokutou 200 eur za to, že úsek omezený rychlostí 50 km/h projel téměř sedmdesátkou. Z etapového vítězství se tak dodatečně radoval Španěl Orlando Terranova, na nějž Attíja ztrácí 1:38 minuty.

Násir Attíja
zdroj: AP autor: Felipe Dana

Dvouminutová Attíjova ztráta však není nic proti tomu, co postihlo obhájce loňského vítězství Naniho Romu. Španělský pilot musel brzy po začátku etapy zastavit svůj vůz Mini kvůli technickým potížím, do cíle se dostal pouze díky asistenčnímu kamionu a spolu s hodinovou penalizací ztratil téměř sedm a půl hodiny.

Trasa slavné rallye zavede posádky během dvou týdnů z Argentiny do Chile a Bolívie, cíl je naplánován na 17. ledna znovu do argentinské metropole.

Rallye Dakar - 1. etapa: Buenos Aires - Villa Carlos Paz:

Motocykly (838 km celkem/175 km rychlostní zkouška): 1. Sunderland (Brit./KTM) 1:18:57, 2. Goncalves (Portug./Honda) -5, 3. Coma (Šp./KTM) -1:12, ...30. Pabiška -7:39, 39. Klymčiw -9:52, 72. Veselý (všichni ČR/KTM) -20:22, 82. Gottvald (ČR/Husqvarna) -21:31, 88. Engel (ČR/KTM) -22:47.

Automobily (833/170): 1. Attíja, Baumel (Kat., Fr./Mini) 1:12:50, 2. Terranova, Graue (Arg./Mini) -22, 3. Gordon, Campbell (USA/Hummer) -1:04.

Kamiony (838/175): 1. Stacey (Niz./Iveco) 1:30:43, 2. Van Vliet (Niz./Man) -35, 3. Loprais (ČR/Man), 4. Kolomý (ČR/Tatra) oba -47, ...15. Macík (ČR/Liaz) -5:40, 21. Vrátný (ČR/Tatra) -9:21.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články