Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Rosberg vyhrál v Brazílii a o titulu zdaleka není rozhodnuto

Sao Paulo – Velkou cenu Brazílie vyhrál Němec Nico Rosberg před týmovým kolegou z Mercedesu a vedoucím mužem šampionátu Britem Lewisem Hamiltonem a snížil tak jeho náskok na 17 bodů. O titulu se rozhodne za dva týdny v Abú Zabí, kdy se budou udělovat dvojnásobné body. Třetí místo obsadil domácí pilot Felipe Massa z Williamsu.

Nico Rosberg v čele Velké ceny Brazílie
zdroj: ČTK

Rosberg přerušil Hamiltonovu sérii pěti vítězství a připsal si pátý triumf v sezoně. Stáj Mercedes jedenáctým "doublem" v roce překonala rekord McLarenu z roku 1988 a vyrovnala rekordní zápis stejného týmu co do počtu výher jedné stáje v sezoně. Hamiltonovi, který letos vyhrál desetkrát, stačí v posledním závodu k titulu dojet druhý bez ohledu na Rosbergovo umístění.

Na startu si špička udržela své pozice z kvalifikace, za oběma mercedesy v čele s Rosbergem vyjely williamsy Massy a Valtteriho Bottase. Už v šestém kole však se v boxech zastavil pro tvrdé pneumatiky právě Massa, což mělo za následek, že poté jezdil jasně nejrychlejší časy. V garáži Mercedesu ale zareagovali okamžitě a provedli u obou svých vozů vzápětí stejný krok.

"Byl to skvělý víkend," hodnotil Rosberg, který v Brazílii ovládl všechny tréninky i kvalifikaci. "Cítil jsem se celý víkend skvěle, auto bylo výborně připravené a byl jsem schopen jet naplno a přitom mít plnou kontrolu. Při závodu jsem měl Hamiltona za sebou, ale bez potíží jsem to zvládl," radoval se Němec. "Ještě pořád je o co bojovat," řekl. Aby získal titul, musí vyhrát a Hamilton nesmí skončit druhý.

Williamsy dobře rozjetý závod však trochu pokazily. Penalizaci pěti sekund za překročení rychlosti v boxech si musel odpykat Massa, což jej nakonec o pozici na stupních vítězů nepřipravilo, ale Bottasovi zase mechanici při zastávce upravovali bezpečnostní pásy a i vinou toho dojel Fin nakonec až desátý. Za pódium se tak posunuli Brit Jenson Button (McLaren) a Němec Sebastian Vettel (Red Bull).

Hamilton na druhém místě týmového kolegu zpočátku atakoval, byl rychlejší, ale svou snahu v 29. okruhu přehnal a po smyku vyjel z trati, když byl Rosberg v boxech. Rázem na něj nabral manko sedm sekund, ale v dalším průběhu opět jezdil jasně rychleji. Na pořadí nic nezměnily ani poslední výměny obutí. Rosberg na rozdíl od minulého závodu v USA vedoucí pozici udržel až do cíle, i když ho Hamilton dojel a několikrát ohrozil.

"Ten smyk mě stál vítězství. Byl jsem v té fázi závodu jasně rychlejší, ale udělal jsem chybu při brzdění, krapet jsem to přehnal," přiznal Hamilton. "Ale jinak to byl skvělý závod a já jsem si to užil, auto jelo výborně. Jenomže Nico (Rosberg) také," pousmál se britský pilot.

Výsledky Velké ceny Brazílie formule 1

1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:30:02,555 (prům. rychlost 203,843 km/h), 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -1,457, 3. Massa (Braz./Williams) -41,031, 4. Button (Brit./McLaren) -48,658, 5. Vettel (Něm./Red Bull) -51,420, 6. Alonso (Šp./Ferrari) -1:01,906, 7. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1:03,730, 8. Hülkenberg (Něm./Force India) -1:03,934, 9. Magnussen (Dán./McLaren) -1:10,085, 10. Bottas (Fin./Williams) -1 kolo.

Průběžné pořadí MS (po 18 z 19 závodů): 1. Hamilton 334 b., 2. Rosberg 317, 3. Ricciardo (Austr./Red Bull) 214, 4. Vettel 159, 5. Alonso 157, 6. Bottas 156, 7. Button 106, 8. Massa 98, 9. Hülkenberg 80, 10. Magnussen 55.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články