Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Tragická nehoda ukončila Rallye Krkonoše, zraněním podlehl jezdec speciálu

Praha - Na Rallye Krkonoše zahynul u Debrného na Trutnovsku po vážné nehodě během druhé rychlostní zkoušky pětatřicetiletý jezdec Miloš Vágner. Jeho navigátor Petr Gross, někdejší dlouholetý účastník mistrovství světa, byl s velmi těžkým zraněním přepraven vrtulníkem do nemocnice. Organizátoři po havárii posádky ve druhé rychlostní zkoušce rallye ukončili.

Ilustrační foto

Vágner s Grossem, startující s vozem Škoda Fabia S2000, havarovali kolem 09:30 asi kilometr po startu druhé rychlostní zkoušky, která vedla po asfaltové silnici z Debrného směrem na Mostek. "Vůz v mírné pravotočivé zatáčce ve velké rychlosti vylétl z tratě a bokem narazil do stodoly u silnice," řekla mluvčí hradecké krajské policie Iva Kormošová. Ke zranění diváků či pořadatelů nedošlo. Policie okolnosti nehody nyní vyšetřuje. "Předmětem šetření bude i to, zda nedošlo k pochybení ze strany pořadatelů rallye," uvedla Kormošová.

Grosse lékaři umístili na kliniku anesteziologie a resuscitace hradecké fakultní nemocnice. "Utrpěl velmi vážná poranění hlavy a mozku," řekl náměstek pro lékařskou péči hradecké nemocnice Zdeněk Tušl.

Organizátoři rallye se k okolnostem nehody a k otázce zabezpečení trati s odkazem na policejní vyšetřování nevyjádřili. "Do ukončení vyšetřování se k podrobnostem nehody nebudeme momentálně vyjadřovat," řekla tajemnice závodu Pavla Hlavatá. Při předchozích sedmi ročnících rallye se podle ní žádná tragická událost nestala.

První posádka zdravotnických záchranářů byla na místě havárie přibližně minutu po výzvě pořadatelů, uvedl mluvčí záchranářů Ivo Novák. Oba závodníci podle něj zůstali po nárazu v bezvědomí uvězněni ve vraku auta. "Zdravotní stav řidiče se ukázal jako kritický. Během téměř čtyřicetiminutové usilovné snahy našich zdravotníků mu zasahující lékařka zajistila dýchací cesty a napojila jej na umělou plicní ventilaci. Přestože záchranáři provedli veškeré možné úkony s využitím přístrojů a léků, nepovedlo se obnovit mužovu srdeční aktivitu," uvedl Novák.

Na přístroj pro umělé dýchání záchranáři napojili i Grosse. "Po provedení všech nezbytných úkonů na místě byl letecky transportován do traumacentra ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Jeho stav při předání byl stabilizovaný, ale vážný," uvedl Novák.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát reportéra Václava Svobody k nehodě na Rallye Krkonoše

Vágner startoval v uplynulých letech v domácím šampionátu v rallye i v seriálu jednodenních soutěží. Právě do mistrovství ČR ve sprintrallye měla krkonošská soutěž s centrem ve Vrchlabí patřit, ale v červencovém termínu se nemohla uskutečnit kvůli žním. Jednapadesátiletý Gross má za sebou třicetileté působení v automobilových soutěžích. V mistrovství světa, v němž startoval i jako člen továrního týmu Škoda, absolvoval na sedm desítek rallye. Navigátora dělal Pavlu Siberovi či Romanu Krestovi.

Vágner se stal první letošní obětí z řad účastníků automobilových soutěží v Česku. Smrtelná nehoda poznamenala naposledy loni v říjnu Rallye Příbram.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články