Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kornfeil vyrovnal nejlepší kvalifikační výsledek, odstartuje z první řady

Sepang - Jakub Kornfeil obsadil třetí místo v kvalifikaci na motocyklovou Velkou cenu Malajsie a podruhé v kariéře odstartuje do závodu z první řady. Český jezdec v Sepangu zopakoval svůj dosavadní životní výsledek z květnové italské Grand Prix, kde ale pak závod po nezaviněném pádu nedokončil. Karel Hanika zajel v kvalifikaci dvanáctý čas, Karel Abraham v nejsilnější třídě MotoGP odstartuje z 15. místa.

Jednadvacetiletý Kornfeil patří v předposledním soutěžním víkendu sezony od počátku k nejrychlejším. V jednotlivých trénincích se umístil postupně třetí, druhý a čtvrtý. V kvalifikačním "závodě na jedno kolo" pak nestačil pouze na suverénního Australana Jacka Millera, za nímž zaostal o 566 tisícin sekundy, a Brita Johna McPheeho. Ten byl o 107 tisícin rychlejší než Kornfeil.

"Máme za sebou fantastickou kvalifikaci. Je úžasný pocit podruhé v sezoně startovat z první řady," radoval se Kornfeil. "Dnes si toho ale považuju mnohem více, protože jsem si všechno zajel sám, kdežto v Mugellu jsem se vytáhl za Fenatim a Millerem. Vlastně celý víkend si to zajíždím sám, což by se mi mohlo hodit v zítřejším závodě," pochvaloval si český jezdec.

Jeho maximem v závodě je páté místo, na které už dosáhl v kariéře pětkrát, jen letos třikrát. "Budu se prát, jak to jen půjde. Musím okamžitě vracet veškeré útoky a drát se co nejvíc dopředu. Tento víkend je vidět, že na to opravdu máme," těšil se Kornfeil na závod.

V MotoGP vybojoval pole position již jistý mistr světa Marc Márquez ze Španělska, který třináctým kvalifikačním vítězstvím v sezoně vytvořil nové maximum královské kubatury. Do závodu odstartuje z prvního místa už po padesáté v kariéře. V Sepangu to dokázal v novém rekordu okruhu 1:59,791, ten předchozí držel od loňska také on.

Český jezdec Abraham zajel patnáctý čas, což je jeho třetí nejlepší kvalifikační výsledek v sezoně. Nechybělo přitom mnoho a startoval by místo slušné páté řady z chvostu. "Bylo to docela těsné, do jediného rychlého kola jsem vjel sedm vteřin před šachovnicovou vlajkou. Jsem rád, že jsem v tu chvíli nebyl v boxu, muselo tam být docela dusno, protože kdybych to nestihl, jedeme z posledního místa. Naštěstí to vyšlo a patnácté místo je, myslím, povedené," uvedl na svém webu Abraham.

Výsledky kvalifikace na Velkou cenu Malajsie:

Moto3: 1. Miller (Austr./KTM) 2:12,450, 2. McPhee (Brit./Honda) -0,459, 3. Kornfeil (KTM) -0,566, 4. Vázquez -0,590, 5. Á. Márquez (oba Šp./Honda) -0,856, 6. Fenati (It./KTM) -0,984, ...12. Hanika (KTM) -1,434.

Moto2: 1. Rabat (Šp./Kalex) 2:07,429, 2. Kallio (Fin./Kalex) -0,158, 3. Cortese (Něm./Kalex) -0,277, 4. M. Viňales (Šp./Kalex) -0,325, 5. Lüthi (Švýc./Suter) -0,420, 6. Nakagami (Jap./Kalex) -0,446.

MotoGP: 1. M. Márquez 1:59,791, 2. Pedrosa (oba Šp./Honda) -0,182, 3. Lorenzo (Šp./Yamaha) -0,412, 4. Bradl (Něm./Honda) -0,681, 5. Dovizioso (It./Ducati) -0,912, 6. Rossi (It./Yamaha) -0,949, ...15. Abraham (Honda) nepostoupil do druhé části kvalifikace.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články