Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Bianchi je po operaci, zůstává ve vážném stavu, ale není na přístrojích

Suzuka – Operace Julese Bianchiho, který si při nehodě během Velké ceny Japonska vážně poranil hlavu, prý dopadla dobře. Francouzský pilot formule 1, jenž byl převezen do nemocnice s těžkými zraněními, sice zůstává i nadále ležet ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče, ale podle francouzských médií bez napojení na podpůrné přístroje.

Jules Bianchi během VC Japonska
zdroj: ČTK autor: Křenek Jiří

Francouzská média s odkazem na pilotova otce Philippa Bianchiho uvedla, že jezdec byl operován kvůli krevnímu hematomu v hlavě. Tiskové oddělení Ferrari, jejíž jezdeckou akademií Bianchi prošel, informovalo deník L'Equipe o tom, že zákrok byl úspěšný. Federace FIA zatím oficiální stanovisko nesdělila.

"Jeho stav je velmi vážný," řekl ještě v průběhu operace Bianchiho otec. Podle neověřených zpráv z neoficiálních zdrojů existuje také podezření na to, že Bianchi má poškozenou páteř, zlomeninu obratle a žeber a protržené plíce.

Že je Bianchiho stav vážný, potvrdil už dříve i Němec Adrian Sutil, který chvíli před ním havaroval se svým sauberem na stejném místě a celou nehodu tak viděl z bezprostřední blízkosti. Sám z nárazu do bariéry vyvázl bez zranění.

Po Sutilově nehodě v zatáčce Dunlop na trať vyrazil safety car, byly vyvěšeny žluté vlajky a komisaři začali za pomoci jeřábu odklízet trosky. V té chvíli ale ve stejném místě dostal na sjetých pneumatikách a mokré trati smyk pětadvacetiletý francouzský pilot.

Z trati vyletěl ve stejném místě a levým bokem narazil místo do bariér do jeřábu. Levá zadní část jeho formule byla zaklíněna pod strojem a úplně zničená, Bianchi podle posledních zpráv utrpěl vážné zranění hlavy. Nepotvrzené informace hovoří o tom, že nikdo další při incidentu zraněn nebyl.

Na místě dlouho zasahovali záchranáři a Bianchi byl nakonec v bezvědomí sanitkou převezen do nemocnice. Na místě byl i vrtulník, ale nakonec nevzlétl. A to nikoliv kvůli špatnému počasí, jak uváděly dřívější informace, ale proto, že lékaři vyhodnotili přesun sanitkou do blízké nemocnice jako bezpečnější a rychlejší.

"Je stále v bezvědomí, ale o jeho dalším zdravotním stavu zatím nemohu podat žádné bližší informace. Jakmile to bude možné, budu vás okamžitě informovat," řekl mluvčí mezinárodní federace FIA Matteo Bonciani.

Sutil: Myslím, že situace je kritická

Sutil celou situaci viděl na místě a médiím potvrdil, že Bianchiho nehoda byla velmi podobná té jeho. "Víceméně, jen výsledek je bohužel zcela odlišný," podotkl. "Déšť sílil, viditelnost se snižovala a já jsem dostal auquaplaning," vysvětloval.

Na místo okamžitě vyjely záchranné vozy a lékaři, kteří museli vzít zavděk sanitkou. "Myslím, že situace je kritická, jsem v myšlenkách s ním," prohlásil Sutil.

Nehoda okamžitě vyvolala mezi jezdci vlnu solidarity. Při vyhlašování na stupních vítězů ani nestříkali tradiční šampaňské. "Atmosféra tady není moc dobrá, protože jsem všichni viděli, že to auto je úplně zničené," řekl vítěz závodu Brit Lewis Hamilton.

"Já vůbec nemyslím na závod, na to, že jsem byl druhý, jsem v myšlenkách s ním," prohlásil Němec Nico Rosberg. "Dostáváme kusé informace a vypadá to, že to není vůbec, ale vůbec dobré. Doufám, že bude v pořádku," prohlásil.

Vedení závodu žádalo o odložení startu

Po nehodě se okamžitě se vyrojily spekulace, že závod měl být odstartován o několik hodin dříve, kdy bylo ještě lepší počasí, či měl být ukončen okamžitě, když se na okruh v Suzuce opět snesly přívaly vody. "Křičel jsem do vysílačky už pár kol před koncem, že to musejí zastavit. Na trati bylo moc vody a bylo to nebezpečné, což se nakonec ukázalo," lamentoval Brazilec Felipe Massa.

Vedení seriálu dokonce požádalo promotéra japonské Velké ceny firmu Honda o přesunutí startu závodu, ale ta to odmítla i kvůli tomu, že by se v Evropě v časných ranních hodinách významně snížila televizní sledovanost.

Pětadvacetiletý francouzský pilot nastoupil v Japonsku do svého 34. závodu mistrovství světa. Do formule se dostal díky programu Ferrari pro mladé jezdce a smlouvu s týmem Marussia podepsal loni. Jeho nejlepším výsledkem bylo letos deváté místo v Monaku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články