Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Vettel na Toro Rossu senzačně vyhrál Velkou cenu Itálie formule 1

Monza (Itálie) - Senzačním vítězem Velké ceny Itálie formule 1 se stal jednadvacetiletý Němec Sebastian Vettel, který zajistil historicky první triumf i stáji Toro Rosso. Druhý dnes skončil Fin Heikki Kovalainen s vozem McLaren a třetí dojel Polák Robert Kubica z BMW-Sauber.

Sebastian Vettel
zdroj: ČTK

Čtrnáctý závod sezony opět zdramatizoval boj o titul. Vedoucí jezdec šampionátu Brit Lewis Hamilton z McLarenu vybojoval po startu z patnácté pozice alespoň dva body za sedmé místo. Díky tomu se udržel v čele seriálu, ale čtyři závody před koncem vede pouze o bod před Brazilcem Felipem Massou, který dojel hned před ním. 

Vettel dosáhl životního úspěchu 73 dnů po 21. narozeninách. Dosavadní rekordman Španěl Fernando Alonso byl při svém triumfu na Hungaroringu v roce 2003 téměř o rok starší. Poprvé od říjnové Velké ceny Číny v roce 2006 také zazněla na počest vítěze německá hymna, neboť Vettel navázal na prvenství legendárního krajana Michaela Schumachera.

Do historie se Vettel při svém dvaadvacátém startu v F1 zapsal už v sobotní kvalifikaci, kterou jako nejmladší jezdec všech dob nečekaně vyhrál. Pomohlo mu k tomu rovněž deštivé počasí, které naopak nepřálo favoritům. Hamilton dosáhl nejhoršího kvalifikačního výsledku v kariéře. Mistr světa Fin Kimi Räikkönen z Ferrari byl o jedno místo lepší, čtrnáctý, ale v závodě skončil devátý a potřetí za sebou nebodoval. V šampionátu ztrácí na Hamiltona už 21 bodů.

Výsledky:
1. Vettel (Něm./Toro Rosso)

2. Kovalainen (Fin./McLaren-Mercedes)

3. Kubica (Pol./BMW-Sauber)

4. Alonso (Šp./Renault)

5. Heidfeld (Něm./BMW-Sauber)

6. Massa (Braz./Ferrari)

7. Hamilton (Brit./McLaren-Mercedes)

8. Webber (Austr./Red Bull) 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články