Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

McLaren se odvolá proti potrestání Hamiltona ve Spa

Stuttgart/Paříž - Proti potrestání Lewise Hamiltona v nedělní Velké ceně Belgie formule podá vedení stáje McLaren-Mercedes oficiální protest. Právě trest připravil jezdce o vítězství. Podle sportovního ředitele Norberta Hauga tak učiní před víkendovým závodem v Monze, kam tým odcestuje o den dříve, než bylo původně v plánu.

"Jsme pobouřeni a rozhodnutí nechápeme. Stejně jako celý svět snad s výjimkou Itálie," uvedl Haug v narážce na fakt, že po Hamiltonově penalizaci spadlo vítězství ve Spa do klína Brazilci Felipemu Massovi z italské stáje Ferrari. "Netrestá se jednotně. Z našeho pohledu to sportu ubližuje," dodal. Nevěří však prý tomu, že by se jednalo o konspiraci proti McLarenu.

Lewis Hamilton se podle traťových komisařů provinil tím, že si v dramatickém závěru zkrátil trať v šikaně v souboji s vedoucím Finem Kimim Räikkönenem. Následně ho sice pustil před sebe, ovšem výhodu přiblížení okamžitě využil a vzápětí úspěšně zaútočil. Pilot Ferrari poté havaroval a ze závodu odstoupil. Hamilton dojel do cíle jako vítěz, ovšem tři hodiny po závodě mu traťoví komisaři udělili penalizaci 25 sekund, což Brita odsunulo na třetí místo.

"My jsme vítězové závodu ve Spa. Lewis byl rychlejší než světlo. Nejde mi do hlavy, jak mohl být potrestán za něco, co je hlavním kořením motoristických sportů," prohlásil Haug k situaci, kdy Hamilton předjel Räikkönena.

Na druhé straně stojí Massa. Ten si myslí, že trest pro Hamiltona je oprávněný. "Kdyby jel Lewis v té šikaně podle pravidel, pak by Kimiho na následující rovince jen těžko předjel," uvedl Massa, který nyní ztrácí v šampionátu na vedoucího Hamiltona dva body.

Přestože se penalizací souboj o titul vyrovnal, Haug zůstává optimistou a věří, že šampionem se stane Hamilton. "Slíbil mi, že vyhraje všech zbývajících pět zápasů. V Monze jsme loni slavili double, tak proč bychom nemohli vyhrát i letos? A když k tomu připočtu, že jsme vyhráli i ve Spa, tak nemohu o titulu pochybovat," uvedl Haug.

Pokud McLaren skutečně protest podá, Mezinárodní odvolací soud (ICA) bude muset rozhodnout do 2. listopadu, kdy se jede poslední závod sezony. "Myslím, že se to stihne. Vše závisí na tom, kdy McLaren podá oficiální protest. Pak stanovíme termín, jak to jen nejrychleji půjde," řekl mluvčí Mezinárodní automobilové federace FIA pro agenturu SID.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články