Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Hamilton v dramatické koncovce vyhrál ve Spa před Massou

Spa-Francorchamps (Belgie) - Kimi Räikkönen měl na dosah čtvrté vítězství ve Velké ceně Belgie za sebou, ale nakonec dnes ve Spa-Francorchamps do cíle nedojel a jeho šance na obhajobu titulu znovu o něco více pohasly. V dramatické koncovce ovlivněné deštěm totiž zachoval pevnější nervy Lewis Hamilton v mclarenu a pátým vítězstvím v sezoně si upevnil pozici v čele šampionátu F1.

Kimi Räikkönen
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Räikkönen naopak závěr nezvládl. Od druhého kola přitom na své oblíbené trati vedl, před nájezdem do předposledního okruhu ale neodolal Hamiltonovu útoku, a když vzápětí začalo pršet, nezvládl v pokračujícím souboji vůz a skončil mimo trať. Vytěžil z toho Finův týmový kolega Felipe Massa a druhým místem se udržel s osmibodovým mankem Hamiltonovi na dohled. Räikkönen klesl na čtvrtou pozici, na první místo ztrácí propastných 23 bodů; na programu je ještě pět závodů.

Vše podstatné pro konečné pořadí se dnes odehrálo právě v posledních třech z 44 kol, úvod závodu byl ale také zajímavý. Räikkönen ukázal kritikům, že nezapomněl a nebojí se předjíždět. Brzy po startu předjel v souboji na dlouhé rovince Massu a na začátku druhého kola se mu totéž podařilo proti vedoucímu Hamiltonovi. Ten finskému soupeři pomohl vlastní chybou, když po smyku na osychající trati ztratil náskok, který si perfektním startem z pole position vypracoval.

Hned na startu vypadl z boje o přední místo Hamiltonův stájový kolega Heikki Kovalainen, který se z třetího místa propadl do druhé desítky. Předvedl pak stíhací jízdu, ale v boji o šesté místo s Markem Webberem v red bullu byl označen za viníka vzájemného kontaktu a musel za trest projet uličkou v boxech.

Po klidné střední pasáži GP nečekaně gradovala v závěru. Räikkönen mířil k prvnímu vítězství od dubnového závodu ve Španělsku, ale Hamilton se k němu přiblížil a po odvážném manévru jej předjel. Vyjel ale z trati a musel soupeře pustit před sebe, nechtěl-li být potrestán za zkrácení trasy. Prakticky vzápětí ale znovu zaútočil a na konci cílové rovinky se znovu prodral před Fina.

To už začínalo pršet a všichni piloti měli postupně co dělat, aby vozy udrželi na trati. Nejvíc problémů měl očividně Räikkönen a jeho další atak skončil hodinami, poslední zoufalá snaha pak vyvrcholila znovu smykem a nárazem do zdi. Hamilton po vyřazení největšího rivala už "doklouzal" do cíle, za Massou si pro třetí místo dojel Němec Nick Heidfeld v BMW.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články