Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Nová motocyklová sezona slibuje souboj českých nadějí v Moto3

Dauhá – Nočním závodem v Dauhá začne o víkendu stejně jako v předešlých letech nová sezona mistrovství světa silničních motocyklů. Na startu bude opět trojice českých reprezentantů Karel Abraham, Jakub Kornfeil a místo Lukáše Peška nově Karel Hanika. Nejzajímavější by tak pro české fanoušky měly být bitvy v nejslabší kategorii Moto3. Kornfeil i Hanika patřili v předsezonních testech k nejlepším a oba se dokázali prosadit na pomyslné stupně vítězů.

Sport
zdroj: ČT4

"Nějaká podia bych chtěl vyjet, a kdyby to vyšlo i na nejvyšší stupínek, bylo by to senzační. To ale ukáže až čas. Myslím si však, že jsme dobře připraveni. V testech jsme dokazovali, že máme rychlost. Pokud nám zůstane, tak jsme schopni jezdit vepředu," řekl Kornfeil. Před sezonou přešel do španělského týmu Calvo a novou spolupráci si nemůže vynachválit. "Všechno od začátku funguje na sto procent," uvedl.

Hanika pojede stejně jako Kornfeil na motocyklu KTM, díky loňskému triumfu v Red Bull Rookies Cupu bude mít ale k dispozici tovární stroj. "V týmu po mně chtějí, abych se krotil a jezdil progresivně. A lépe jezdil až za rok. Nechci dělat přehnané věci. Snažím se poslouchat. Ale někdy mi to nedá. Asi budu jezdit na hranici svých možností," řekl Hanika, jehož handicapem bude neznalost řady tratí.

Karel Abraham
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Nejvíce startů v MS z české trojice má Abraham, kterého čeká čtvrtá sezona v nejvyšší kategorii MotoGP. Česká jednička ale stále není fit po říjnové operaci levého ramene a na výsledcích v testech to bylo znát. "První závod bude velká neznámá pro všechny jezdce na strojích specifikace open. Takže nemá smysl si klást dopředu nějaké cíle. Navzdory menší porci tréninkových kilometrů bych chtěl držet krok s ostatními jezdci na netovárních motocyklech Honda," řekl Abraham, který vyměnil ducati za hondu.

Titul mistra světa bude letos obhajovat pouze ve třídě MotoGP nejmladší šampion v historii Marc Márquez, další dva celkoví vítězové totiž postoupili o kategorii výše. Nejlepší z Moto2 Pol Espargaró zamířil mezi mezi elitu, další Španěl Maverick Viňales přešel z Moto3 do Moto2.

Marc Márquez
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Pierre Stevenin

Jednadvacetiletý Márquez se hned na začátku bude muset vyrovnat s handicapem. V únoru si totiž zlomil lýtkovou kost a musel vynechat dva ze tří testů. Na závodní motorce seděl naposledy 6. února. "Že jsem se nemohl účastnit testů, bylo zklamání. Dobrá zpráva ale je, že se mé zranění zlepšilo," uvedl Márquez, který si je vědom, že jeho stav není stoprocentní. "Důležité bude získat nějaké cenné body. Ve druhém závodě v Austinu už budu fit," řekl jezdec, který se stal šampionem hned ve své premiérové sezoně v MotoGP.

Hlavními Márquezovými soupeři by stejně jako před rokem měli být jeho krajané Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa a slavný Ital Valentino Rossi. I loni druhý Lorenzo ale přiznal, že jeho stav na začátku sezony není ideální. "Ještě nemám kondici. Začal jsem pozdě a do stavu z předešlé sezony mám daleko," uvedl Lorenzo, jenž v přestávce absolvoval tři operace klíční kosti, kterou si v sezoně zlomil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články