Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

První pole position v sezoně má Hamilton, překvapil Ricciardo

Melbourne - Deštivou kvalifikaci na úvodní závod seriálu formule 1 v Melbourne vyhrál Brit Lewis Hamilton s mercedesem. O velké překvapení se postaral domácí pilot Daniel Ricciardo, který navzdory nevýraznému testování úspěšně zahájil své působení v mistrovském týmu Red Bull. Nedařilo se naopak úřadujícímu čtyřnásobnému šampionovi Sebastianu Vettelovi. Německý pilot s druhým vozem Red Bull obsadil v kvalifikaci 13. místo, po penalizaci Fina Valtteriho Bottase z Williamsu za výměnu převodovky odstartuje v neděli z šesté řady jako dvanáctý.

Lewis Hamilton
zdroj: ČTK/ZUMA

Ve druhé řadě budou stát Hamiltonův kolega z Mercedesu Němec Nico Rosberg a nováček v šampionátu Dán Kevin Magnussen z McLarenu.

Kromě Vettela neprošli mezi desítku nejlepších do závěrečné třetí části kvalifikace ani bývalí mistři světa Fin Kimi Räikkönen z Ferrari a Brit Jenson Button z McLarenu. Räikkönenovi nevyšlo první vystoupení po návratu do italské stáje a kvalifikace pro něj skončila po nárazu do zdi.

Hamilton si zajistil 32. pole position v kariéře v samém závěru, když překonal o 317 tisícin sekundy čas, který chvilku před ním zajel Ricciardo. "Dneska nám to ztížily podmínky. Nová auta se na mokru hůř řídí, já jsem v takových podmínkách jel poprvé a většina ostatních asi taky. Ale bylo to parádní představení týmu," uvedl mistr světa z roku 2008, kdy vyrazil za titulem svým dosud jediným vítězstvím v Melbourne.

Vettel chyběl v závěrečné části kvalifikačních bojů poprvé od předloňské Velké ceny Belgie ve Spa, kde se z dvanácté pozice prodral v závodě až na druhé místo. Po trápení Red Bullu s novým autem v předsezonních testech ale v neděli takovou stíhací jízdu sotva zopakuje.

"Teď toho moc nenadělám, je to zklamání. Včera bylo auto dobré, dneska jsem měl potíže s jeho ovládáním. Přes noc se to ztratilo, musíme zjistit proč," uvedl německý pilot, který v pátečních trénincích překvapil čtvrtým místem.

Kimi Räikkönen v kvalifikaci narazil do zdi.
zdroj: ČTK autor: Jiří Křenek

Ricciardo jen zářil

Nadmíru spokojen mohl být jeho kolega Ricciardo, jenž v Red Bullu nahradil krajana Marka Webbera, a dnes potěšil australské fanoušky dramatickým bojem o pole position. První kvalifikační vítězství v kariéře mu nakonec těsně uniklo. "Začít sezonu v první řadě, to zvedne sebevědomí. Počasí to dneska ještě okořenilo. Je to paráda, ale to hlavní přijde zítra," řekl Ricciardo, který bude útočit na svůj nejlepší výsledek v domácí Grand Prix. Loni ještě v barvách Toro Rosso v Melbourne nedojel, v roce 2012 byl devátý.

Výsledky kvalifikace na Velkou cenu Austrálie formule 1

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:44,231, 2. Ricciardo (Austr./RedBull) 1:44,548, 3. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:44,595, 4. Magnussen (Dán./McLaren) 1:45,745, 5. Alonso (Šp./Ferrari) 1:45,819, 6. Vergne (Fr./Toro Rosso) 1:45,864, 7. Hülkenberg (Něm./Force India) 1:46,030, 8. Kvjat (Rus./Toro Rosso) 1:47,368, 9. Massa (Braz./Williams) 1:48,079, 10. Bottas (Fin./Williams) -1:48,147.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články