Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kvalifikaci v Suzuce vyhrál Webber těsně před Vettelem

Suzuka (Japonsko) - Australan Mark Webber vyhrál s vozem Red Bull kvalifikaci na Velkou cenu Japonska formule 1. Lídr mistrovství světa Sebastian Vettel z téže stáje byl druhý, jeho největší soupeř Fernando Alonso z Ferrari až osmý.

Mark Webber
zdroj: ČTK/AP

"Sebastian měl v kvalifikaci nějaké problémy, takže je to tak trochu bezcenná pole position, ale i tak z ní mám radost," řekl Webber, který po sezoně ukončí kariéru. "Beru to jako příjemné rozloučení se Suzukou," dodal.

Vettel si může v Suzuce v neděli zajistit čtvrtý titul za sebou, pokud zvítězí a Alonso dojede nejlépe na devátém místě. "Když Sebastian nezíská titul tady, povede se mu to v Indii nebo v Abú Zabí," prohlásil španělský jezdec. "My ale nehodláme stavět taktiku na tom, abychom dojeli v první osmičce, a udrželi tak šanci na titul. Pro nás je důležité získat co nejvíc bodů a uhájit náskok před Mercedesem. Když tím současně zdramatizujeme i boj o první místo, bude to ok, ale moc se toho nezmění," dodal Alonso.

Vettel vyhrál v minulých sezonách kvalifikaci v Japonsku čtyřikrát v řadě, tentokrát ale svému týmovému kolegovi podlehl o 174 tisícin sekundy. Přispěly k tomu i problémy se systémem KERS, přesto se na ně německý pilot nevymlouval. "Zkusili jsme všechno a někdy to fungovalo," řekl Vettel. "Teď máme zase trochu času na tom zapracovat a zjistit, co všechno je poškozené," dodal.

Webber z nejvýhodnější pozice na startu odstartuje poprvé v sezoně. Do druhé řady se za oba vozy týmu Red Bull postaví Lewis Hamilton s mercedesem a Romain Grosjean s lotusem.

Výsledky kvalifikace na Velkou cenu Japonska F1

1. Webber (Austr./Red Bull) 1:30,915, 2. Vettel (Něm./Red Bull) -0,174, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,338, 4. Grosjean (Fr./Lotus) -0,450, 5. Massa (Braz./Ferrari) -0,463, 6. Rosberg (Něm./Mercedes) -0,482, 7. Hülkenberg (Něm./Sauber) -0,729, 8. Alonso (Šp./Ferrari) -0,750, 9. Räikkönen (Fin./Lotus) -0,769, 10. Button (Brit./McLaren) -0,912.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články