Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kornfeil dojel ve zkráceném závodě pátý

Jerez - Český motocyklista Jakub Kornfeil skončil ve Velké ceně Španělska v Jerezu v kategorii Moto3 na pátém místě. V závodě, který byl kvůli nehodě Francouze Alana Techera po 15 kolech ukončen, tak vyrovnal své dva roky staré maximum z Brna.

Jakub Kornfeil
zdroj: isifa/LN autor: Tomáš Hájek

Na domácího vítěze Mavericka Viňalese ztratil Kornfeil 18 vteřin, od stupňů vítězů dělilo dvacetiletého jezdce 14 sekund. Český motocyklista, který kvůli písemné maturitě vynechal páteční tréninky, bodoval podruhé za sebou. Před dvěma týdny v Austinu obsadil v rovněž zkráceném závodě desáté místo.

"V týmu panuje obrovská spokojenost a všichni si teď ze mě střílí, že bych si měl i příště před závodním víkendem napsat nějakou další písemku," uvedl Kornfeil v tiskové zprávě. Techer upadl v 17. kole a byl ošetřován přímo na trati. Posléze byl při vědomí převezen do nemocnice, kde podle serveru L'Equipe nebyla odhalena žádná vážnější zranění. Závod byl bezprostředně po pádu ukončen. "Nedá se nic dělat, ale i tohle k závodům patří," uvedl Kornfeil.

Velká cena Španělska, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Jerezu:

Moto3: 1. M. Viňales 26:57,338, 2. Salom (oba Šp./KTM) -0,263, 3. Folger (Něm./Kalex KTM) -4,475, 4. Binder (JAR/Suter Honda) -15,104, 5. Kornfeil (ČR/Kalex KTM) -18,412, 6. Ajo (Fin./KTM) -19,064.

Průběžné pořadí MS (po 3 ze 17 závodů): 1. M. Viňales 65 b., 2. Salom 61, 3. Rins (Šp./KTM) 41, 4. Folger 40, 5. Khairuddin (Mal./KTM) 28, 6. Binder 24, ...9. Kornfeil 17.

Předčasné ukončení ho přitom nejspíš připravilo o lepší výsledek, protože předtím snižoval náskok na čtvrtém místě jedoucího Jihoafričana Brada Bindera. "Nebylo to o moc, ale vzhledem k počtu kol to vypadalo, že by to snad mohlo vyjít," přidal Kornfeil. V MotoGP se z českých jezdců představil jen Lukáš Pešek, pro kterého však závod po pádu ve čtvrtém kole skončil. Karel Abraham na startu chyběl. V pátek sice odjel tréninkové jízdy, kvůli bolestem ramena po operaci klíční kosti však před sobotní kvalifikací odstoupil a chce se připravit na závod v Le Mans za dva týdny.

Pro vítězství si dojel domácí Dani Pedrosa před krajanem a lídrem průběžného pořadí Markem Márquezem. Na třetí příčce skončil další Španěl Jorge Lorenzo, který o lepší umístění přišel v poslední zatáčce po tvrdém souboji s Márquezem, a po závodě proto odmítl soupeři podat ruku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články