Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Rallye Šumava začíná, hlavním heslem je bezpečnost

Klatovy - V okolí Klatov a Vimperka pokračuje druhým závodem mezinárodní mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Po lednové Jänner rallye, která se jela v Rakousku, je Rallye Šumava Klatovy prvním podnikem na domácím území. Velký důraz kladou pořadatelé na bezpečnost. Po sérii tragických havárií v minulém roce připravil Autoklub ČR řadu opatření, která by měla snížit možnost, že dojde k další vážné nehodě.

Rallye
zdroj: ČT24

Loňská tragédie v Lopeníku, při které zemřely čtyři mladé dívky, pohled na českou rallye zcela změnila. Na bezpečnost šumavské rallye bude dohlížet 900 pořadatelů, což je zhruba o deset procent více než loni. Organizátoři upravili i některá místa pro diváky s ohledem na to, že rychlost závodníků každým rokem stoupá. K dispozici je i tištěný plánek míst, odkud mohou diváci závod sledovat. V minulých letech byl přitom k nahlédnutí jen na internetu. Na webu Pošumavského auto moto klubu najdou diváci telefonní číslo, kam je možné hlásit porušení pravidel bezpečnosti na rychlostních zkouškách.

V pravidlech se například také změnily podmínky pro dojezd sanitek. Dříve musela být záchranka na každých 15 kilometrech, nyní se dojezdový čas změnil a sanitky musejí stát zhruba na každém osmém kilometru. Nejen proto se rozpočet rallye letos navýšil na cca 5 milionu korun.

Na Šumavě chybí Kopecký i Kresta

Na Šumavě se jede bez úřadujícího šampiona Jana Kopeckého, který na Jänneru startoval a vyhrál, pravidelně se však letošního seriálu účastnit nebude. Ke stejnému kroku se rozhodl i loni druhý Roman Kresta, který počítá s tím, že se představí jen na třech domácích rallye. Konkurence tak bude výrazně slabší než před rokem.

Na druhou stranu ale může na celkový triumf pomýšlet více jezdců. Hlavními favority Rallye Šumava jsou Václav Pech a Jaromír Tarabus se speciály kategorie S2000. "Šumava je pro nás domácí soutěží, má perfektní diváckou atmosféru, především pak na Činovském okruhu, kde je tradičně největší fanouškovský kotel. Po sportovní stránce je hezčí druhá etapa na Vimpersku. Horské rychlostní zkoušky jsou skutečně krásné, technické a těžké," uvedl Pech, který obsadil na Jänner rallye druhé místo.

Pořadatelé 48. ročníku rallye připravili trať s patnácti rychlostními zkouškami. V závodě MMČR by se mělo představit jen 39 posádek.

Průběžné pořadí Mediasport MMČR:

1. Kopecký (Škoda Fabia S2000) 80, 2. Pech (Mini John Cooper Works S2000) 60, 3. Orsák (Mitsubishi Lancer EVO IX) 46, 4. Tarabus (Škoda Fabia S2000) 37, 5. Valoušek (Peugeot 207 S2000) 35, 6. R. Odložilík (Škoda Fabia S2000) 24.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články