Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ogier vyhrál i v Portugalsku, Prokop byl už potřetí sedmý

Faro (Portugalsko) - Francouz Sébastien Ogier vyhrál Portugalskou rallye a třetím vítězstvím za sebou si upevnil vedení v mistrovství světa. Tovární jezdec Volkswagenu triumfoval s náskokem 58 sekund na Mikka Hirvonena z Citroënu, třetí skončil další Fin a Ogierův týmový kolega Jari-Matti Latvala. Martin Prokop s fiestou i ve čtvrtém závodu sezony bodoval, už potřetí skončil sedmý, což je jeho nejlepší letošní výsledek.

Sébastien Ogier v Portugalsku
zdroj: EPA

V Portugalsku se po sobotě schylovalo k double Volkswagenu, ale oba jeho jezdci měli v úvodu třetí etapy technické problémy. Zejména pak Latvala, kterého to stálo druhé místo, na něž se posunul Hirvonen a zopakoval výsledek z předchozí Mexické rallye. Latvala i tak oslavil první medailové umístění v sezoně.

Závěrečnému dnu dominoval Mads Östberg, který v soutěži pokračoval od soboty s penalizací kvůli nedokončené první etapě, a nakonec skončil hned za Prokopem. Norský jezdec Fordu vyhrál ve finále tři ze čtyř zkoušek, až ta závěrečná skončila opět triumfem Ogiera.

Portugalská rallye - konečné pořadí po 15 RZ:

1. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R WRC) 4:07:38,7, 2. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citroën DS3 WRC) -58,2, 3. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R WRC) -4:04,5, 4. Novikov, Minorová (Rus., Rak./Ford Fiesta RS WRC) -5:27,7, 5. Attíja, Bernacchini (Kat., It./Ford Fiesta RS WRC) -7:43,5, 6. Mikkelsen, Markkula (Nor., Fin./Volkwagen Polo R WRC) -9:39,8, 7. Prokop, Ernst (ČR/Ford Fiesta RS WRC) -15:04,2.

Pořadí MS (po 4 z 13 závodů): 1. Ogier 102 b., 2. Hirvonen 48, 3. Loeb (Fr./Citroën DS3 WRC) 43, 4. Östberg (Nor./Ford Fiesta RS WRC) 32, 5. Latvala 31, 6. Sordo (Šp./Citroën DS3 WRC) 27, ...9. Prokop 20.

Pořadí týmů: 1. Volkswagen Motorsport 121, 2. Citroën Total I 106, 3. M-Sport Ford 51, 4. Qatar WRT 45, 5. Citroën Total II 25, 6. Jipocar Czech National Team 20, 7. Lotos 12.

Devětadvacetiletý Ogier dominuje šampionátu po vzoru svého krajana Sébastiena Loeba. Po úvodním druhém místě v Monte Carlu, kde prohrál právě jen s devítinásobným mistrem světa Loebem, nenašel přemožitele ve Švédsku ani v Mexiku. V Portugalsku si připsal třetí triumf po letech 2010 a 2011 a celkově jubilejní desátý.

Sébastien Ogier:

"Celkově to zase byla perfektní rallye. Ještě v pondělí mě trápila chřipka, ale naštěstí to bylo den ode dne lepší."

Prokop byl v Portugalsku v sobotu v jednu chvíli i šestý, ale kvůli prasklé poloose se propadl na konec první desítky. Hned v první zkoušce posledního dne, v níž například porazil i v té chvíli trápícího se Ogiera, si o dvě místa polepšil. Závěrečný posun mu přineslo odstoupení Nizozemce Dennise Kuiperse v posledním testu.

Posádka Prokop, Ernst v Portugalsku
zdroj: EPA

"Neudělali jsme žádné velké chyby, jsem spokojený, jak jsme to zvládli," řekl Prokop. Do problémů se dostal jen v sobotu, kdy přišel o pohon zadní nápravy. "Během dvou vložek, které jsme tímto stylem museli odtáhnout, jsme ztratili nejen čtyři místa v celkovém pořadí, ale také celou sadu pneumatik, protože předek byl pokaždé úplně holý," popsal český jezdec.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články