Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

MS v rallye Loeb završil opět výhrou

Salou - Devítinásobný mistr světa v rallye Sébastien Loeb vyhrál závěrečný závod sezony. Španělskou rallye ovládl francouzský jezdec továrního týmu Citroën už poosmé, v tomto ročníku si připsal devátý triumf a v kariéře to bylo jeho 76. prvenství.

Sébastien Loeb
zdroj: AP

Po osmnácti rychlostních zkouškách zvítězil Loeb s náskokem sedmi sekund před finským soupeřem z Fordu Jarim-Mattim Latvalou, který se tím vrátil na konečné třetí místo v MS před Madse Östberga z Norska. Minutu a tři čtvrtě ztratil na vítězného týmového kolegu třetí Mikko Hirvonen, vicemistr světa z Finska.

Östberg, který po pátku bezpečně vedl, ale po sobotní jezdecké chybě a "výletu" mimo trať se propadl, skončil čtvrtý. Český jezdec Martin Prokop závodil o víkendu s penalizací kvůli nedokončené páteční první etapě a obsadil třinácté místo. V mistrovství světa zůstal devátý.

Loeb, který v příští sezoně nastoupí jen do vybraných rallye, zahajoval závěrečný den s bezmála půlminutovým náskokem. Jel na jistotu a Latvala se k němu přiblížil, ale osmatřicetiletý Francouz nedopřál Fordu vítěznou rozlučku s mistrovstvím světa. Americká automobilka po 33 letech nepostaví do šampionátu tovární tým. Latvala se může pokusit obsadit uvolněný trůn jako jezdec Volkswagenu, který naopak do MS nově vstoupí.

"Moc jsem chtěl tady vyhrát," řekl Loeb. "Zpočátku jsme se (na šotolině) trápili, protože to dost klouzalo. Na asfaltu jsme byli schopni jít do čela, ale dnes to nakonec nebylo tak snadné, protože jsme nějak divně zvolili pneumatiky. Jari-Matti do toho šel velmi tvrdě a blížil se," pokračoval staronový šampion. "Já bych si nejradši dal ještě jednu etapu, protože to byl s Loebem dobrý souboj," doplnil Latvala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články