Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Räikkönen v Abú Zabí oslavil první výhru po návratu do F1

Abú Zabí - Kimi Räikkönen z Lotusu vyhrál Velkou cenu Abú Zabí a vybojoval první vítězství od svého letošního návratu do formule 1. Druhý v dramatickém závodě skončil Fernando Alonso z Ferrari a snížil na deset bodů náskok lídra mistrovství světa Sebastiana Vettela, který po startu z posledního místa, respektive z uličky v boxech, dojel třetí. Vítěz kvalifikace Lewis Hamilton měl v první polovině závodu poruchu a z prvního místa musel odstoupit.

Räikkönen oslavil první triumf od Velké ceny Belgie ze srpna 2009. Mistr světa z roku 2007 dosáhl na 19. vítězství v kariéře a upevnil si třetí místo v MS, ale už se ocitl z dosahu zisku titulu. "Jsem šťastný za tým i za sebe, ale hlavně za tým. Sezona je těžká a tohle nás hodně povzbudí," řekl Räikkönen, který letos vybojoval také tři druhá a tři třetí místa.

K titulu má nadále nejblíže Vettel, který před závěrečnými dvěma závody v USA a Brazílii vede před Alonsem v poměru 255:245. Za dva týdny v Austinu se německý pilot může stát potřetí za sebou mistrem světa. "Každý týden ale sledujeme, že se toho ještě může hodně stát. Ale my máme fantastické auto, tým je v super formě. Na ty poslední dva závody se těším," řekl Vettel, jenž v SAE usiloval o páté vítězství za sebou.

Alonsův tým po závodě prožíval smíšené pocity. Španělský pilot konstatoval, že je za výsledek po startu z šestého místa "velmi šťastný", bylo ale patrné, že tým chtěl víc. "Samozřejmě bychom rádi viděli větší odstup od Sebastiana, když se člověk podívá, odkud startoval," uznal šéf Ferrari Stefano Domenicali.

Webber zaspal na startu

Už sobotní Vettelovo vyloučení z kvalifikace kvůli odstavení vozu na trati s nepředpisovým množstvím paliva jako by předznamenalo dramatičnost závodu. Start zamíchal pořadím, protože druhý muž kvalifikace Mark Webber "zaspal" a za Hamiltona se zařadili Räikkönen a Pastor Maldonado z Williamsu. Vzápětí za sebou Webber neudržel ani Alonsa, čímž příliš nepomohl týmovému kolegovi Vettelovi, byť ten v prvních kolech smazal ztrátu až deseti míst.

Závod ale ovlivnily dvě zpomalovací fáze kvůli nehodám. Nejprve měl v devátém kole těžkou havárii Nico Rosberg v mercedesu, který nestihl zareagovat na zpomalení Inda Naraina Karthikejana (Hispania) a zezadu do něj narazil, doslova jej přelétl a zastavil se až o bariéru. Oba vyvázli bez úhony.

Vettel musel už podruhé útočit z poslední pozice

Vettel, který už od počátku závodu hlásil potíže s přítlačným křídlem, měl při jízdě za zpomalovacím vozem problém, protože při obvyklém kličkování a zahřívání kol se na poslední chvíli vyhnul soupeři před sebou, ale zboural přitom ukazatel na kraji trati a křídlo poškodil ještě víc.

Monoposty Räikkönena a Vettela v Abú Zabí
zdroj: AP autor: Luca Bruno

Těsně před koncem zpomalovací fáze se jej rozhodl vyměnit a při restartu závodu znovu vyrazil do boje z posledního místa, ale stále byl v kontaktu se soupeři a postupně se dostal až na sedmé místo. "Začínat jednou úplně odzadu je až až, ale hned dvakrát..." kroutil po závodě hlavou Vettel.

Ve dvacátém kole se zastavilo auto Hamiltonovi, který tak počtvrté z posledních devíti závodů nedojel do cíle. Do vedení se dostal Räikkönen a nepustil jej ani po zastávkách v boxech, které pole jezdců absolvovalo kolem poloviny závodu.

Pit stopy soupeřů poslaly Vettela až na druhé místo, musel ale přece jen znovu do boxů pro nové pneumatiky a přezul je v tom nejvhodnějším okamžiku. Vzápětí totiž došlo k hromadné kolizi, na kterou doplatil vyřazením i Webber, čímž zhasly naděje Red Bullu na předčasný zisk Poháru konstruktérů. Ale druhý výjezd bezpečnostního vozu znamenal opětovné sjetí startovního pole a Vettel znovu nemusel po návratu z boxů na čtvrtém místě dohánět žádnou časovou ztrátu.

Vettel: Safety car nám pomohl

Po restartu závodu už dávno pod umělým osvětlením Vettel dotíral na Jensona Buttona, až jej nakonec tři kola před koncem předjel a škody z kvalifikace zahladil na minimum. "Moc se mi tomu ani nechce věřit. Samozřejmě že stupně vítězů byly můj cíl, ale bylo to tak daleko..." řekl Vettel. "Hrozilo, že hodně ztratíme, ale člověk má vždycky šanci. Pomohl nám safety car. Vždycky říkám, že se nic nemá vzdávat," dodal.

Vítězný Kimi Räikkönen v cíli Velké ceny Abú Zabí
zdroj: AP autor: Luca Bruno

Alonso mohl ještě v závěru pomýšlet na plný bodový zisk a atakoval vedoucího Fina, Räikkönen si ale první triumf od návratu ze světa rallye nenechal ujít. Sotva týden po oznámení pokračování spolupráce s Lotusem i v další sezoně vzbudil u týmu naději na ještě světlejší zítřky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články