Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hamilton vyhrál kvalifikaci v Abú Zabí, Vettel vyrazí z posledního místa

Abú Zabí - Lewis Hamilton z McLarenu vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Abú Zabí formule 1. Z první řady s ním v neděli vyrazí Mark Webber z Red Bullu, který dnes předčil i týmového kolegu Sebastiana Vettela. Německý lídr šampionátu sice zajel třetí čas, ale kvůli odstavení vozu na trati byl diskvalifikován a do závodu tak vyrazí až z posledního místa. Jeho rival Fernando Alonso z Ferrari, který skončil v kvalifikaci sedmý, tak bude mít šanci ubrat z Vettelova třináctibodového náskoku v čele šampionátu.

Britský exmistr světa Hamilton na okruhu Yas Marina vyhrál dva ze tří tréninků a v kvalifikaci si mohl dovolit předčasně ukončit své poslední rozjeté kolo. V té době už byli všichni finalisté v cíli a Hamilton vládl pořadí s náskokem 348 tisícin na Webbera.

"Poprvé po dlouhé době zase budu před red bully na startovním roštu," pochvaloval si Hamilton, že přerušil sérii tří závodů, ve kterých první řadu kompletně obsadily vozy lídra Poháru konstruktérů. Sám byl naposledy na pole position předtím v Singapuru. "Závod ale bude těžký, snad budeme dost silní na to, abychom je nechali za sebou. Auto mám v tomto týdnu skvělé," řekl Hamilton po 25. vítězství v kvalifikaci v kariéře.

V této sezoně získal Hamilton šestou pole position a ve Spojených arabských emirátech bude obhajovat loňské prvenství. Vettel vyhrál předchozí dva ročníky, ale vůbec poprvé při startu této velké ceny nebude stát v první řadě. Vítěz posledních čtyř závodů měl technické problémy ve třetím tréninku a kvůli porouchaným brzdám o téměř celý přišel, v kvalifikaci se pak v jednu chvíli málem nevešel na trať a "brnknul si" zadním kolem o svodidla.

Po kvalifikaci musel navštívit komisaře závodu, po něm byl k vysvětlení předvolán i celý tým. Pravidla totiž umožňují odstavit vůz na trati pouze z důvodu technické závady, což se v tomto případě nestalo. Vettel byl proto z kvalifikace vyloučen a do závodu odstartuje z posledního místa. Za podobných okolností letos přišel o pole position Hamilton ve Valencii, kde musel také startovat z poslední pozice.

Kvalifikace na Velkou cenu Abú Zabí formule 1:

1. Hamilton (Brit./McLaren) 1:40,630, 2. Webber (Austr./Red Bull) 1:40,978, 3. Maldonado (Ven./Williams) 1:41,226, 4. Räikkönen (Fin./Lotus) 1:41,260, 5. Button (Brit./McLaren) 1:41,290, 6. Alonso (Šp./Ferrari) 1:41,582, 7. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:41,603, 8. Massa (Braz./Ferrari) 1:41,723, 9. Grosjean (Fr./Lotus) 1:41,778, 10. Hülkenberg (Něm./Force India) 1:42,019.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články