Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Zlatou přilbu vyhrál Polák Walasek

Pardubice - Plochodrážní Zlatou přilbu vyhrál polský jezdec Grzegorz Walasek. Ve finálové jízdě na svítkovském stadionu porazil dva letošní účastníky Grand Prix - Švéda Fredrika Lindgrena a Dána Hanse Andersena, vítěze pardubického závodu z roku 2008. Nejlepším z českých jezdců byl čtvrtý Aleš Dryml. Ve finále 64. ročníku slavného klání byl český jezdec poprvé od roku 2005, kdy rovněž Aleš Dryml obsadil třetí místo. Letos se pardubickému závodníkovi daří, stal se mistrem Evropy a je rovněž prvním náhradníkem pro účast v příštím ročníku Grand Prix.

Grzegorz Walasek
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

"Musím poděkovat soupeřům, že mi dali šanci vyhrát. Nepředváděl jsem kdovíjaké výkony, jen jsem ve finále dobře odstartoval a už mě nikdo nedokázal předjet," prohlásil polský jezdec. Je vůbec prvním ryzím Polákem, který Zlatou přilbu v historii vyhrál. "To mě samozřejmě těší, takovou cenu si odvézt domů," uvedl. Loni i v roce 2009 vyhrál Rune Holta, který rovněž jezdil s polskou licencí, ale je to rodák z Norska.

"Věřil jsem, že by to dnes mohlo vyjít na vítězství, protože až do semifinále jsem předváděl moc dobré výkony," pochválil se Aleš Dryml. Ve finále se mu však něco stalo s motorkou. "Jako bych měl pod sebou úplně jiný stroj. Nevím, co to bylo," krčil rameny.

Do Pardubic nakonec nepřijeli původně avizovaní tři jezdci ze seriálu Grand prix - Antonio Lindbäck, který vyhrál poslední závod mistrovství světa v Toruni, Dán Bjarne Pedersen ani Brit Chris Harris.

Ve čtvrtfinálových jízdách se dařilo domácím bratřím Drymlům. Mladší Lukáš vyhrál s devíti body třetí skupinu, Aleš předvedl stejný výkon ve skupině dvě. Plný počet deseti bodů získali Australan Troy Batchelor a také Dán Nicki Pedersen, kterému se to podařilo ve skupině 4 už po dvou jízdách, tudíž do třetí nenastoupil.

Pedersen selhal v semifinále

Batchelor byl nečekaně suverénní i v semifinálových jízdách, z nichž první dvě vyhrál a bezpečně postoupil do finále, naopak krach si prožil vítěz závodu z roku 2010 a letošní vicemistr světa Pedersen, který naopak patřil mezi velké favority na vítězství.

Podobně jako Batchelor si v boji o postup do finále vedl také šestatřicetiletý Walasek, za ním bezpečně postoupil do boje o vítězství i Aleš Dryml. V rozhodující jízdě se ale domácímu jezdci vytoužený útok na zisk Zlaté přilby či stupně vítězů nevydařil a po pokaženém startu porazil pouze Batchelora; finále se jelo jen v pěti, protože jeho poslední účastník Rory Schlein z Austrálie napoprvé ulil start a kvůli přetržení pásky byl vyloučen.

Favorizovaný Pedersen nakonec obsadil po vítězství v malém finále sedmé místo, Lukáš Dryml přijel hned za ním.

Výsledky plochodrážní Zlaté přilby

1. Walasek (Pol.),

2. Lindgren (Švéd.),

3. Andersen (Dán.),

4. A. Dryml (ČR),

5. Batchelor,

6. Schlein (oba Austr.),

7. Pedersen (Dán.),

8. L. Dryml (ČR),

9. Zetterström (Švéd.),

10. Pavlic (Chorv.),

11. Barker (Brit.),

12. Suchánek (ČR).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články