Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Citroën si může v Británii zajistit titul, Loeb se mu může přiblížit

Cardiff – Citroën a pak dlouho nic. Tak lze nějak popsat aktuální sezonu mistrovství světa v automobilových soutěžích, která má ode dneška na programu již desátý podnik, tentokrát ve Velké Británii. Největší hvězda a lídr průběžného pořadí Sébastien Loeb bude chtít napravit minulé roční zklamání, kdy ho i díky nehodě porazil Fin Jari-Matti Latvala na fordu a případná výhra by ho přiblížila k zisku již devátého titulu mistra světa. Krom toho může jeho tým už nyní vyhrát hodnocení značek. Na startu bude i český účastnik MS Martin Prokop, kterému v minulém závodě shořelo auto.

Latvala při svém jediném loňském triumfu v závěrečné rallye sezony ukončil Loebovu sérii tří vítězství v britské soutěži. Podepsala se na tom i Francouzova nehoda s vozem diváků, po které v závěrečné etapě odstoupil z druhého místa. V té době už měl ale jistý titul, protože ještě dřív rallye skončila pro jeho jediného konkurenta, tehdejšího rivala z Fordu a nynějšího týmového kolegu Mikka Hirvonena z Finska.

V této sezoně Loeb vyhrál sedm z devíti závodů, nyní bude bojovat už o šesté vítězství za sebou. V čele šampionátu má komfortní náskok 54 bodů právě před Hirvonenem, ostatní soupeře už může ve Walesu připravit o zbylé teoretické šance na to, že ho dostihnou. A tovární tým Citroënu má šanci už o víkendu slavit titul v hodnocení značek, pokud získá o šest bodů víc než Ford. Do konce seriálu budou po víkendu zbývat tři díly.

"Mám tuhle rallye rád a z posledních několika let mám na ni celkem dobré vzpomínky. Bylo by fajn vyhrát a zajistit si už nyní osmý týmový titul. Taky by nás to dostalo do ideální pozice a mohl bych podeváté vyhrát šampionát už příště (doma) ve Francii," uvedl Loeb.

Martin Prokop
zdroj: Isifa/EPA

Na startu bude i Martin Prokop s navigátorem Zdeňkem Hrůzou. Při předchozí rallye v Německu přišla posádka o soutěžní vůz, který zcela shořel. V Británii pojede Prokop s druhým fordem, který má tým v této sezoně k dispozici. Na zadním spoileru současné soutěžní fiesty veze posádka nápis připomínající přezdívku zničeného vozu "Odpočívej v pokoji, Fiono, chybíš nám".

"Dva týdny jsme hledali důvody, proč auto začalo hořet. Byly to dva týdny zklamání nad reakcí pořadatele na náš incident. Pořadatel se domnívá, že všechny bezpečnostní úkony proběhly v pořádku a není důvod cokoliv do budoucna měnit," uvedla na svém profilu na Facebooku posádka, jež si v Německu stěžovala na pozdní příjezd pomoci k hořícímu autu. "Pro nás už nemá smysl nadále se dohadovat s organizátorem, protože to stejně nebude mít žádný výsledek. Je lepší hodit vše za hlavu, zapomenout na požár a soustředit se na zbytek sezony."

V šampionátu bude Prokop hájit sedmé místo, v kvalifikační zkoušce byl ve středu dvanáctý. Nejrychlejší byl Loeb a bude si podle pravidel jako první vybírat pořadí, v jakém do závodu vystartuje.

Posádky v třídenní soutěži absolvují více než 1 600 kilometrů, měřené úseky o celkové délce 324 km jsou rozděleny do 19 rychlostních zkoušek. V pátek je na programu prvních šest testů.

Průběžné pořadí MS (po 9 ze 13 závodů):

1. Loeb (Fr./Citröen DS3 WRC) 199 b., 2. Hirvonen (Fin./Citröen DS3 WRC) 145, 3. P. Solberg (Nor./Ford Fiesta RS) 104, 4. Östberg Nor./Ford Fiesta RS WRC) 102, 5. Latvala (Fin./Ford Fiesta RS WRC) 87, 6. Novikov (Rus./Ford Fiesta RS) 55, 7. Prokop (ČR/Ford Fiesta RS WRC) 38.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články