Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Tomíčkův memoriál vyhrál Okoniewski, Kůs dojel druhý

Praha - Memoriál Luboše Tomíčka, mezinárodní závod na ploché dráze, vyhrál v Praze na Markétě Rafal Okoniewski a vrátil tak výhru v tradičním závodu do Polska poprvé od roku 2007. Dnes večer nedal nikomu šanci a ani jednou neprohrál. Druhý skončil český závodník Matěj Kůs, vítěz z roku 2010, třetí místo obsadil další polský plochodrážník Grzegorz Zengota.

Závody motocyklů
zdroj: ČT24

"Vím, že letos ode mě byla velká očekávání, ale měl jsem nějaká zranění a úplně se mi nedařilo, takže to dnes potěšilo," prohlásil po závodu Kůs. Pochvaloval si zejména motor a diváky. "Jezdil výborně a já jsem navíc viděl, že pro někoho závodím. Užil jsem si to stejně jako před dvěma lety, když jsem tady vyhrál. Dneska jsem moc nechyboval," uvedl.

Třiadvacetiletý Kůs jezdil od začátku skvěle, těžil zejména z výborných startů. Po třech jízdách měl plný počet bodů, stejně jako Okoniewski, který si dokonce často dovoloval exhibiční jízdu na zadním kole. Naopak vůbec se nedařilo Luboši Tomíčkovi, který hned ve své první jízdě upadl a už se nesrovnal. Na počest jeho tragicky zesnulého dědy se závod od roku 1969 jezdí.

Je nám líto, video expirovalo.
Tomíčkův memoriál

Ve vzájemném souboji Kůs s Okoniewským prohrál a Polák si tak předčasně zajistil účast ve finále. Na Kůse se bodově dotáhl zkušený Švéd Daniel Nermark, svou kvalitu rovněž potvrdil trojnásobný mistr světa Nicki Pedersen z Dánska, který také bez problémů postoupil do finále, byť ho v poslední jízdě porazil i Kůs. Pedersen ale nakonec do boje o medaile nezasáhl, protože se mu zadřel motor.

Nevydařený večer dovršil v poslední jízdě Tomíček, který opět upadl a za celý závod si připsal jediný bod. Závod nedokončil vinou potíží s kolenem další český závodník Josef Franc, vítěz z roku 2006, a smůlu měl Václav Milík, který jako první neprošel mezi finálovou pětku a podle pravidel nemohl nastoupit jako náhradník do finále, byť se jelo nakonec ve čtyřech.

Boj o medaile byl jasnou záležitostí. Okoniewski si hned od začátku vytvořil náskok, o který by mohl přijít jen fatální chybou nebo technickou závadou. Kůs se po startu odvážně natlačil ve vnitřní dráze před další dva soupeře a potvrdil, že je aktuálně českou jedničkou.

Všichni medailisté jezdí na Markétě českou extraligu za Olymp Praha. "Určitě mi to pomohlo. Na extralize se mi tady moc nedařilo, ale dneska jsem si přivezl nové motory, takže jsem se na to připravil lépe," prohlásil vítězný polský jezdec.

Memoriál Luboše Tomíčka, mezinárodní závod na ploché dráze v Praze:

1. Okoniewski (Pol.), 2. Kůs (ČR), 3. Zengota (Pol.), 4. Nermark (Švéd.), ...6. Milík, 8. Franc, 13. Krčmář, 15. Holub, 17. Tomíček (všichni ČR).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články