Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Brno hostí motocyklové MS, na startu budou i tři Češi

Brno - Po dvou závodech v Americe, z nichž byl jeden vypsaný jen pro královskou kubaturu MotoGP, pokračuje o víkendu seriál mistrovství světa silničních motocyklů v Brně. Na Masarykově okruhu se uskuteční jedenáctý, respektive dvanáctý díl šampionátu, do kterého zasáhnou i tři domácí jezdci. Dvojici stabilních účastníků Karel Abraham (MotoGP), Jakub Kornfeil (Moto3) doplní Miroslav Popov (Moto3), který nahradí zraněného Brita Dannyho Webba.

Brněnský závod
zdroj: ČT4 autor: David Soeldner

Abraham i Kornfeil se v domácím prostředí pokusí navázat na vcelku vydařený předešlý závod v Indianapolis, kde oba obsadili shodně osmé místo. Abrahamovi se ale na Masarykově okruhu tradičně nedaří, ze sedmi startů v MS zde dojel do cíle pouze jednou. Před pěti lety skončil na 14. místě ve třídě do 250 ccm.

"V Brně se mi nedaří dlouhodobě. Nechci to však nijak řešit. Prostě to tak je," uvedl Abraham. "Není to o psychice. Mám podstatně méně času na to, abych se soustředil na závody a na motorku. Proto se snažíme program redukovat. Zkušeností jsem získal dost, loni se podařilo některé věci eliminovat," prohlásil.

Je nám líto, video expirovalo.
Jezdci ještě před závodem potěšili fanoušky

Kornfeil naopak v Brně zajel své maximum v MS. Před dvěma lety skončil na Masarykově okruhu ve stopětadvacítkách pátý, vloni tam byl sedmý. "Doufám, že skončím lépe než loni. Máme docela dobře rozehranou sezonu. Daří se mně i týmu. Zasloužili bychom si proto už nějaké lepší umístění," poznamenal Kornfeil, jehož letošním maximem jsou dvě osmá místa.

Na rozdíl od některých minulých let se v moravské metropoli nerozhodne o žádném titulu. Důležité body ale ve hře budou. V hlavní kategorii MotoGP bude pokračovat zejména souboj Španělů Jorgeho Lorenza a Daniho Pedrosy, který jako jediný bodoval ve všech závodech MS.

Jorge Lorenzo
zdroj: ČTK/AP

Tovární jednička Hondy potřebuje ve zbytku sezony svého hlavního soka porážet, stejně jako se mu to podařilo před týdnem v USA. V Brně bude nakonec chybět úřadující šampion Casey Stoner z Austrálie, který si v kvalifikaci v Indianapolis poranil kotník. Stoner je tak ze hry o titul venku.

"Pro šampionát je to špatná zpráva, pro nás dva ale teď bude lehčí vyhrávat," řekl Lorenzo, který se tak může soustředit na souboje s Pedrosou. "Bude důležité, abych Daniho porážel. Doufám, že v Brně budeme konkurenceschopnější než v Indianapolis," uvedl Lorenzo, který v USA za vítězným krajanem zaostal o více než deset sekund. Jako lídr nové třídy Moto3 se představí Němec Sandro Cortese, který si zde před rokem připsal premiérový triumf v MS. Dvaadvacetiletý jezdec má náskok 29 bodů na Španěla Mavericka Vinalese. Kornfeil je šestnáctý. V Moto2 je na vedoucí pozici Španěl Marc Márquez.

Průběžné pořadí MS:

Moto3 (po 10 ze 17 závodů): 1. Cortese (Něm./KTM) 184 b., 2. Viňales (Šp./FTR Honda) 155, 3. Salom (Šp./Kalex KTM) 129, 4. Fenati (It./FTR Honda) 96, 5. Masbou (Fr./Honda) 81, 6. Khairuddin (Malaj./KTM) 76, ...16. Kornfeil (ČR/FTR Honda) 42.

Moto2 (po 10 ze 17 závodů): 1. Márquez (Šp./Suter) 188, 2. Espargaró (Šp./Kalex) 149, 3. Iannone (It./Speed Up) 136, 4. Lüthi (Švýc./Suter) 134, 5. Redding (Brit./Kalex) 106, 6. Kallio (Fin./Kalex) 90.

MotoGP (po 11 z 18 závodů): 1. Lorenzo (Šp./Yamaha) 225, 2. Pedrosa (Šp./Honda) 207, 3. Stoner (Austr./Honda) 186, 4. Dovizioso (It./Yamaha) 137, 5. Crutchlow (Brit./Yamaha) 106, 6. Bradl (Něm./Honda) 94, ...14. Abraham (ČR/Ducati) 18.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články