Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Enge dostal za doping stopku na 18 měsíců

Praha - Tomáš Enge nesmí rok a půl sednout za volant závodního automobilu. Trest dostal za to, že měl při květnovém závodě mistrovství světa GT1 ve španělské Navaře zakázaný stimulant. Enge výsledek vysvětluje užíváním léku, proti trestu se hodlá odvolat ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu v Lausanne. Jedná se už o druhý dopingový přestupek jezdce, který jako první Čech startoval ve Formuli 1.

Tomáš Enge
zdroj: isifa/LN autor: Jan Zátorský

Světová motoristická rada tehdy před deseti lety Engemu podmínečně odebrala na jeden rok závodní licenci a také přišel o titul šampiona seriálu Formule 3000. Bylo mu totiž odebráno deset bodů za vítězství na Hungaroringu. "Výrazně to ovlivnilo moji další kariéru. Proto jsem od té doby snad až paranoidně opatrný na vše, co by s dopingem mohlo jakkoli souviset," prohlásil v červnu Tomáš Enge.

"Žádnou zakázanou látku jsem vědomě neužil," doplnil. Doping z květnového závodu jezdec popírá s tím, že bere lék na problémy s oběhovým systémem. Zdravotními problémy prý trpí dlouhodobě, požádal kvůli tomu FIA o udělení výjimky, aby mohl užívat léky, které jsou na seznamu zakázaných látek. Minulý týden Enge absolvoval slyšení před antidopingovou komisí Mezinárodní automobilové federace FIA a dnes se dozvěděl verdikt.

"Znalecké posudky prokázaly, že tyto látky pochází z volně dostupných léků a že nebyly užívány za účelem dopingu. To uznala i antidopingová komise FIA. Podle přísné antidopingové legislativy ale sportovec odpovídá i za nevědomé užití zakázané látky nebo za její užití z nedbalosti," poznamenal Enge v reakci na dnešní rozsudek.

Českému jezdci za květnový přestupek hrozil dvouletý distanc. "Ale protože antidopingová komise FIA došla k závěru, že jsem látku užil z nedbalosti, a nikoli úmyslně, byl mi trest zkrácen," vysvětlil Enge. I tak považuje trest za moc přísný, protože podle něj jde o nedorozumění. Po poradě s právníkem se hodlá odvolat k CAS. "Soud v minulosti tresty v obdobných kauzách neúmyslného užití volně dostupných léků opakovaně výrazně zmírnil," věří sportovec.

Tomáš Enge v monopostu Prost na Velké ceně USA v Indianapolis
zdroj: cs.wikipedia.org

Pětatřicetiletý rodák z Liberce v roce 2001 absolvoval jako člen týmu Prost v závěru sezony tři Velké ceny. Do královské automobilové třídy už se ale Enge nevrátil. V roce 2005 absolvoval sezonu v zámořské formulové sérii IndyCar. V posledních letech se objevuje především v okruhových závodech, včetně legendárního podniku 24 hodin Le Mans.

Od roku 2010 se Enge účastní mistrovství světa vozů GT1, jeho kolegou v týmu je Němec Albert von Thurn und Taxis. Po čtyřech závodech jsou jezdci startující s vozem Lamborghini Gallardo LP600 na průběžném desátém místě.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články