Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Kapky naděje vyschly příliš brzo

Brno - Dopadlo to lépe než v minulosti, přesto v duchu tradice. Na okruhu, který je domácí, ale přitom nepatří mezi jeho nejoblíbenější, si připsal další pád. A přesto, nezvykle, dokončil obě mistrovské jízdy. Za karambol vlastně nemohl, to byl přehmat traťových komisařů a přihodil se už v sobotu během divoké kvalifikace. Závod? Začal podle jeho zbožného přání, na mokré trati. Bohužel, příliš rychle osychající. A na suchém asfaltu na zdatnější soupeře s rychlejšími motocykly neměl šanci. A to přesto, že se zdárně popasoval i s nedoléčeným zraněním pravé ruky. 

Jakub Smrž
zdroj: ČT24 autor: DAVID SOELDNER

"Jsem spokojený," prohlásil Jakub Smrž v neděli pozdě odpoledne v boxu vyhrazeném pro tým Effenbert Liberty Racing. Vždyť z předchozích osmi soutěžních jízd v Brně jich šest nedokončil, teď bral body za desáté a třinácté místo. Ale po pořádku. Už v kvalifikaci si připsal čistě symbolický dílčí úspěch, když předčil až nečekaně nevýrazného a tentokrát nepříliš úspěšného Maxe Biaggiho, jinak fantoma Masarykova okruhu.

Přitom na olejové skvrně, která vznikla poté, co jiný Ital Giugliano prorazil chladič, a pořadatelé ji přehlédli, upadl jako třetí smolař v pořadí. Při vší smůle měl štěstí, když motorku nepoškodil a nezhoršil stav ani z dřívějška poraněného zápěstí. Jenže během dlouhé pauzy na úklid znečištěné vozovky vytuhnul a v superpole už nenašel ten správný rytmus. A tak mu na startovním roštu patřilo desáté místo. Biaggimu čtrnácté. A slavného soka, aspirujícího na letošní titul v MS superbiků, pak aspoň v první jízdě držel dlouho za sebou. Inkriminované zápěstí? To vydrželo celý hodně náročný víkend. "Samozřejmě jsem ho cítil, ale bolest nebyla nesnesitelná. Spíš mne provokoval zvláštní pocit, že v ruce necítím správnou sílu jako jindy."

Místo bedny marné ataky týmového kolegy

První nedělní závod byl dokonalou loterií. Startovalo se ve chvíli, kdy devadesát procent okruhu ještě bylo pod vodou. "Museli jsme se rozhodnout, jaké zvolit pneumatiky. Na přední kolo jsme dali přechodnou a ze začátku mi to hodně pomohlo. Nikdo netušil, že asfalt oschne tak rychle. Co jsme ale věděli určitě, že až se tak stane, čekají mne problémy. A můj motocykl nebude tempu ostatních stačit," přiznal devětadvacetiletý Smrž, který se na malou chvíli vypracoval na čtvrté místo, pak však už jen klesal výsledkovou listinou směrem dolů. A nestačil ani na týmového kolegu, Francouze Bergera. Ten byl štikou první třetiny první jízdy. Z devatenáctého místa se vyšvihl do čela celého pole zpočátku obezřetně si počínajících jezdců a v závěru uhájil těsný náskok právě před Smržem.

Fanklub čísla 96 vítá svého oblíbence
zdroj: ČT24 autor: DAVID SOELDNER

Tím pádem mu patřilo deváté místo a na Smrže zůstala desátá příčka. "Pokud by se jelo na vodě, myslím celou dobu, troufám si tvrdit, že bych útočil na bednu. Dokonce mi to i blesklo hlavou, že by byla ta naděje. Soupeři vsadili na suché pneumatiky a já bych měl výhodu. Ale na suché trati jsem se jim za zády udržet nedokázal. A Maxime Berger, za nímž jsem pak v těsném závěsu kroužil posledních pět šest kol? Nemyslete si, chtěl jsem ho předjet! Jenže on je zdatný v zatáčkách. Jezdí zvláštním stylem, při brždění zdánlivě zastaví a je moc riskantní ho v takové situaci předjíždět. Stejně jsem se o to třikrát pokusil, třikrát jsem málem upadl, tak jsem to vzdal. A čekal, zda nakonec neudělá nějakou chybu on sám. Neudělal."

Okruhu v Moskvě se nebojí

Ve druhé jízdě – na zcela oschlé trati – už Smrž na umístění v první desítce s aktuálním nastavením motocyklu pomýšlet nemohl. "Jen jsem ji tak nějak odkroužil. Zkrátka jsem jel a dojel," řekl s úsměvem i nadsázkou. Párkrát si vyměnil průběžnou pozici s Britem Reou, který se trápil po těžkém pádu z první jízdy (a přišel o průběžnou třetí pozici v šampionátu). Cílová fotobuňka zaznamenala Smrže na třináctém místě. S 84,5 body (devět z nich přidal v Brně) se rodák z Českých Budějovic aktuálně nachází na dvanáctém místě, se ztrátou dvou a půl bodu na jedenáctého Fabrizia a osmi a půl na desátého Daviese.

Tím spíš se myšlenek na postup do elitní desítky nevzdává. "Teď následuje několik závodů, kde by mi to mohlo sednout," tvrdí český jezdec na motocyklu značky ducati a šibalsky reaguje na dotaz, zda mezi závody, ve kterých si tak věří, patří i ten přespříští, v Moskvě, co se pojede vůbec poprvé v historii. "Ano. V Rusku to bude pro všechny stejné, nikdo nemá k dispozici žádná výchozí data, budeme se učit přímo na okruhu a já mám ten dar učit se nové okruhy rychle a pak na nich i rychle jezdit, než si je osvojí soupeři. To by mohla být moje výhoda. Na druhou stranu, trochu vyjukaní z toho budeme jeden vedle druhého. Přece jen je to poněkud zvláštní lokalita, a nejen z logistického hlediska."

O rachejtlích věděl předem

Na každý pád, Brno už je pro Jakuba Smrže minulostí. "Myslím, že se závody vydařily, i účast diváků byla solidní, a to přesto, že nepřálo počasí a tuším, že ty nerozhodné od osobní návštěvy odradilo. Jestli jsem registroval pyrotechnické efekty, kterými mne vítal můj fanklub během zahřívacího kola? To víte, že ano. I proto, že jsem o tom, co se chystá, věděl. Vždyť je měl na starosti příbuzný od mé přítelkyně," pousmál se Smrž, pro něhož nejlepším umístěním na Masarykově okruhu zůstává šestá příčka z roku 2009, identická, jaké dosáhl ještě v MS silničních motocyklů v kategorii do 125 ccm. V památné tuzemské bitvě na cílové čáře s Jaroslavem Hulešem v srpnu 2001. Podaří se mu někdy ještě lepší výsledek? Těžko říct. Zatím není jisté ani to, zda se šampionát superbiků do Brna zase vrátí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články