Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SKKP Handball Brno - HCB Karviná

Šestý vítěz v šestém závodě, tentokrát se radoval Webber

Monte Carlo – Australan Mark Webber naplno využil nejvýhodnější startovní pozice a podruhé v kariéře zvítězil ve Velké ceně Monaka formule 1. Poprvé v historii se tak stalo, že úvodních šest závodů sezony vyhrálo šest různých jezdců. Za celou loňskou sezonu přitom radost z vítězství okusilo jen pět jezdců. V Monaku za Webberem dojeli Nico Rosberg z Mercedesu a Fernando Alonso z Ferrari.

Mark Webber v čele startovního pole
zdroj: ČTK/AP autor: Luca Bruno

Webber vyhrál v Monaku už předloni a po loňském Vettelově prvenství završil pro Red Bull hattrick. Pětatřicetiletý Australan při osmé výhře v kariéře vytěžil maximum z pole position, z které startoval, ačkoli nevyhrál kvalifikaci. První místo na roštu mu připadlo díky trestu pro vítěze sobotních jízd Michaela Schumachera. Sedminásobný mistr světa přijel do Monte Carla s jistotou, že ztratí pět míst na startu kvůli podílu na nehodě v předchozím závodě ve Španělsku.

Loňský šampion, Sebastian Vettel z Red Bullu, skončil v Monte Carlu čtvrtý a musel přepustit vedení v šampionátu Alonsovi, který měl před závodem na kontě stejný počet bodů jako německý jezdec. Alonso nyní vede o tři body před oběma piloty Red Bullu. Závod ale může mít ještě dohru, týmy Ferrari a McLaren zvažují protest proti Red Bullu kvůli údajně nepředpisovým úpravám podlahy jeho monopostů.

Marc Webber: "Měli jsme štěstí, že jsme stáli na pole position. Když už se takováto šance naskytne, člověk ji nesmí nechat jít. Musí ji popadnout oběma rukama nohama a držet jako o život." 

Nico Rosberg: "Bohužel Marka nešlo předjet. Měl jsem každopádně nejrychlejší auto, ale tady se prostě nedá posunout dopředu."

Nečekaný hrdina kvalifikace Schumacher vyrazil z šesté pozice a musel být rád, že v jednom z mála dramatických okamžiků celé Grand Prix pro něj závod neskončil už po pár metrech. Dostal se totiž nezaviněně do kontaktu s Romainem Grosjeanem, který jej natlačil na svodidla.

Letící formule Kamuiho Kobayashiho
zdroj: ČTK/AP autor: Luca Bruno

Německý pilot se na trati udržel na úkor několika míst v pořadí, naproti tomu Grosjeanův lotus se roztočil a závod pro něj skončil. Ani Schumacher ale do cíle nedojel, v závěru mu vůz vypověděl službu a slavný pilot si připsal čtvrtý letošní výpadek. Jeho maximem tak zůstala dvě desátá místa.

Finále závodu bylo napínavé, nejlepší šestice se sjela dohromady a na Vettela doráželi i Lewis Hamitlon v mclarenu a Felipe Massa ve ferrari. Čekalo se na chybu, které se v úzkých uličkách království kasin žádný z pilotů nedopustil. Nikomu se nenaskytl ani náznak šance na předjetí a všichni projeli cílem v rozmezí šesti sekund. 

Velká cena Monaka:1. Webber (Austr./Red Bull) 1:46:06,557 (prům. rychlost 147,312 km/h), 2. Rosberg (Něm./Mercedes) -0,643, 3. Alonso (Šp./Ferrari) -0,947, 4. Vettel (Něm./Red Bull) -1,343, 5. Hamilton (Brit./McLaren) -4,101, 6. Massa (Braz./Ferrari) -6,195, 7. Di Resta (Brit./Force India) -41,537, 8. Hülkenberg (Něm./Force India) -42,562, 9. Räikkönen (Fin./Lotus) -44,036, 10. Senna -44,516.

Průběžné pořadí MS:
1. Alonso 76 b., 2. Vettel 73, 3. Webber 73, 4. Hamilton 63, 5. Rosberg 59, 6. Räikkönen 51, 7. Button (Brit./McLaren) 45, 8. Grosjean (Fr./Lotus) 35, 9. Maldonado (Ven./Williams) 29, 10. Pérez (Mex./Sauber) 22.

Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 146, 2. McLaren 108, 3. Ferrari 86, 4. Lotus 86, 5. Mercedes 61, 6. Williams 44, 7. Sauber 41, 8. Force India 28, 9. Toro Rosso 6. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články