Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Kornfeil dojel v Portugalsku desátý, Abraham upadl a opět nebodoval

Estoril (Portugalsko) - Motocyklový závodník Jakub Kornfeil dosáhl desátým místem ve Velké ceně Portugalska nejlepšího výsledku v sezoně. Po pádu z vedoucí pozice v předchozím závodu mistrovství světa ve Španělsku si v Estorilu dojel ve třídě Moto3 pro šest bodů a po třetí Grand Prix jich má sedm. S nulou naopak zůstal Karel Abraham, který pět kol před koncem závodu královské kubatury MotoGP upadl a odstoupil.

Jakub Kornfeil
zdroj: isifa/LN autor: Tomáš Hájek

Kornfeil odstartoval z 11. místa a v cíli byl o příčku lepší. Spravil si tak náladu z předchozího závodu ve Španělsku, který po nadějném začátku nedokončil. Dramatický souboj o vítězství vyhrál Němec Sandro Cortese, který těsně porazil Španěla Mavericka Viňalese. Oba se přitom v závěru museli vyhýbat jezdcům pomalejším o kolo.

Kornfeil byl podle svých slov rád, že závod vůbec dokončil. "Prakticky od prvního kola jsem měl obrovské problémy s řazením. Odřazovat zpět téměř nešlo, a to způsobovalo, že jsem byl dlouhý na téměř každých brzdách a nevycházely mi zatáčky. Příčinou byla pravděpodobně prasklá spojka," uvedl v tiskové zprávě. "Můžu být šťastný, že jsem závod vůbec dokončil. V každém případě si těch šesti bodů nesmírně vážím, protože cesta k nim byla hodně složitá."

Abraham na ducati se v Estorilu pohyboval kolem dvanáctého místa a měl tak naději, že se letos poprvé vejde do bodované patnáctky. Pak ho však v pravotočivé zatáčce postihl ukázkový "highsider" a dvaadvacetiletý brněnský jezdec skončil na asfaltu. S pomocí pracovníků na trati se mu podařilo na poničený motocykl nasednout, ale pouze proto, aby dojel do depa.

Sám jezdec vyvázl z pádu bez vážného zranění. "Jsem hrozně naštvaný, to je všechno, co k tomu můžu říct. Zítra se během testování pokusíme najít další možnosti, jak vylepšit nastavení motorky," řekl Abraham v tiskové zprávě. "Před Le Mans budu ještě muset absolvovat vyšetření páteře. Po pádu v Jerezu nejsem úplně v pořádku, ale rozhodně se na to nevymlouvám. Během následujících dvou týdnů se musím dát do pořádku a ve Francii konečně udělat nějaké body," dodal.

Kvůli pádu nebodoval Abraham ani před týdnem v Jerezu, v úvodní Grand Prix sezony v Kataru ho zastavily technické potíže.

Stejně jako minulý víkend ve Španělsku vyhrál australský mistr světa Casey Stoner na hondě a ujal se vedení v šampionátu. Za ním skončili Španělé Jorge Lorenzo na yamaze a Dani Pedrosa na hondě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články