Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Kvalifikaci ovládl v Sepangu Hamilton, třetí dojel Schumacher

Sepang (Malajsie) - Kvalifikaci na Velkou cenu Malajsie vozů formule 1 vyhrál britský pilot Lewis Hamilton z McLarenu, jenž tak pro sebe získal nejvýhodnější startovní pozici stejně jako v úvodním závodu sezony v Austrálii. Do první řady se vedle něho v neděli postaví jeho týmový kolega a krajan Jenson Button, který před týdnem v Austrálii vyhrál.

Hamilton v Austrálii po startu z první pozice dojel do cíle na třetím místě, i proto se dnes z nejlepšího času příliš neradoval. "Nevím, jestli první místo na startu je zároveň tím nejvýhodnějším. Do první zatáčky je tady hodně daleko," poznamenal Hamilton, který vyhrál dvě kvalifikace v řadě naposledy v roce 2009. V Sepangu zaznamenal 21. pole position v kariéře.

Button se v Malajsii pokusí navázat na svůj tři roky starý triumf. "Nemůžu si moc stěžovat, první řada je pro tým dobrý výsledek. Jasně, člověk by mohl chtít ještě víc, ale Lewis na začátku třetí kvalifikace zajel výborné kolo a já už ho nedokázal překonat," prohlásil Button.

Třetího času v kvalifikaci dosáhl sedminásobný mistr světa Michael Schumacher s mercedesem, na Hamiltona ztratil 172 tisícin sekundy. "Skvělý úspěch, bylo to maximum, čeho jsme schopni. Když se podíváte, kdo všechno je za námi a jak jsme blízko těm před námi, kdo by si to ještě loni pomyslel?" řekl třiačtyřicetiletý Němec.

Schumacher předčil oba piloty Red Bullu - Mark Webber byl čtvrtý, obhájce mistrovského titulu i loňského malajsijského prvenství Sebastian Vettel šestý. Mezi ně se vklínil bývalý šampion Kimi Räikkönen s lotusem, ale ten odstartuje až z desáté pozice. O pět míst Fin přišel kvůli trestu za výměnu převodovky.

Solidní výsledek v kvalifikaci byl nicméně pro tým dobrou zprávou poté, co ráno zažil nepříjemnou událost, když začal hořet takzvaný motorhome Lotusu. Oheň na týmové základně, v níž se během Velkých cen zdržují jezdci, členové stáje a zástupci médií, se podařilo rychle uhasit a nikdo nebyl zraněn.

Kvalifikace opět nevyšla vozům Ferrari. Dvanáctý Felipe Massa ani neprošel do její závěrečné části, čas Fernanda Alonsa stačil jen na deváté místo.

Nedělní závod na okruhu v Sepangu začne v 10:00.

Kvalifikace na Velkou cenu Malajsie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Sepangu:

1. Hamilton 1:36,219, 2. Button (oba Brit./McLaren) 1:36,368, 3. Schumacher (Něm./Mercedes) 1:36,391, 4. Webber (Austr./Red Bull) 1:36,461, 5. Räikkönen (Fin./Lotus) 1:36,461, 6. Vettel (Něm./Red Bull) 1:36,634, 7. Grosjean (Fr./Lotus) 1:36,658, 8. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:36,664, 9. Alonso (Šp./Ferrari) 1:37,566, 10. Pérez (Mex./Sauber) 1:37,698. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články