Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Do Dakaru odstartuje jen sedm českých posádek

Praha - Nezvykle nízký počet českých posádek se představí v nadcházejícím ročníku Rallye Dakar, který odstartuje v argentinském Mar Del Plata. Do legendární vytrvalostní soutěže, která se již počtvrté pojede v Jižní Americe, se přihlásilo jen sedm kompletně českých posádek. V dalších dvou má Česko zastoupení. 

Ilustrační foto

Tradičně nejpočetnější zastoupení bude mít český motorsport v kategorii kamionů, ve které patří do širšího okruhu favoritů i Aleš Loprais s Tatrou. Synovec šestinásobného vítěze afrického Dakaru Karla Lopraise usedne do nového speciálu, se kterým v létě vyhrál i Rallye Hedvábné stezky.

"Na startu bude minimálně deset posádek, které mají ambice vyhrát a budou se rvát o vteřinky. My mezi hlavní favority nepatříme, ale stejně jako každý rok chceme zatápět vepředu. Uděláme vše pro co nejlepší výsledek," řekl Loprais, jehož maximem na Dakaru je třetí místo z roku 2007.

Na umístění v popředí pomýšlí i Josef Macháček, který již pětkrát ovládl hodnocení čtyřkolek. Ale poté, co v roce 2009 zvítězil, v dalších dvou letech nedojel. Tentokrát je jeho hlavním cílem rallye dokončit. "Dakar pojedu tak, aby mě to bavilo. Určitě se nebudu honit za mladými kluky," uvedl čtyřiapadesátiletý Macháček před odjezdem na start.

Josef Macháček
zdroj: Isifa/EPA autor: Cezaro de Luca

Druhý motocyklista Jan Veselý si za cíl stanovil vylepšit své maximum, kterým je 52. místo. Dojet lépe než před rokem se bude snažit i Jaroslav Valtr s kamionem Liaz nebo Martin Kolomý s tatrou, jehož snažení v minulém ročníku ukončila nehoda. Premiérový start čeká Tomáše Vrátného, týmovou dvojku Lopraisova týmu.

Historicky nejúspěšnější český pilot v kategorii automobilů Miroslav Zapletal, sedmý z roku 2009, se tentokrát představí za volantem kamionu, neboť pojede jako takzvaná "ostrá asistence" v barvách polského týmu Caroline, za který bude startovat i populární skokan na lyžích Adam Malysz. "Nepůjde nám o pořadí. Jen si to vyzkouším, abych se ujistil, že osobní auto je pro mě úplně jiná dimenze," řekl Zapletal.

Je nám líto, video expirovalo.
Jiří Zíta k novému ročníku Dakaru

Organizátoři pro posádky připravili trať dlouhou více než osm tisíc kilometrů, která povede od břehů Atlantiku až k pobřeží Tichého oceánu. Měřené úseky jsou odlišné pro jednotlivé kategorie. Zatímco motocyklisty čeká 4 372 měřených km, automobily "jen" 4 161 km a kamiony 4 120 km.

K dosavadním hostitelským zemím Argentině a Chile se nově přidalo Peru. Dakar se také vrací k systému startu a cíle v jiném místě. Předchozí jihoamerické ročníky začínaly i končily vždy v argentinské metropoli Buenos Aires. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články