Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Veselý by na Dakaru rád vylepšil své maximum

Praha – Možná si bude připadat tak trochu ztracený v obrovském pelotonu motorkářů při nadcházejícím ročníku Rallye Dakar. Jan Veselý bude totiž v plejádě jezdců z celého světa jediným Čechem, což v minulých letech neplatilo. Ještě letos v lednu startovali dva a v roce 2010 jich bylo rovných pět. "Česká účast se vlivem ekonomické situace opět zmenšila. Je mi to líto, že pojedu jediný, ale sám jsem se s financemi dost potýkal. Musel jsem sáhnout i do vlastní kapsy," řekl Veselý. "Škoda, Češi na dvou kolech byli na Dakaru dobrá parta. Naproti tomu budou na startu čtyři Slováci," uvedl jezdec Czech Dakar Teamu.

Ilustrační foto

I jeho "stáj" vyráží po vánočních svátcích do Argentiny v chudším složení než v minulosti. Týmový šéf Marek Spáčil má od červencové nehody na Silk Way Rallye problémy s kolenem, které mu dvoutýdenní zátěž v kamionu nedovolí absolvovat. Jeho jediným týmovým kolegou tak bude Martin Kolomý. "Ten se naopak nečekaně dobře vykřesal z těžkého zranění obratlů, které utrpěl letos v lednu právě při Rallye Dakar. Po operaci makal na rehabilitaci a dostal se do takové formy, že se po roce vrací za volant ostré tatry," popsal týmovou situaci devětatřicetiletý motocyklista.

Trasu mezi argentinským městem Mar del Plata, chilskou pouští Atacama a peruánskou metropolí Limou bude Veselý absolvovat na stroji Yamaha 450. "Je to stejný motocykl, s jakým jsem jel Rallye Dakar posledně. Prošel samozřejmě řadou úprav, z nichž některé byly vynuceny změnou předpisů," vysvětlil Veselý, který netradičně na motocyklu i celý rok trénoval a absolvoval menší závody. "Dakarská motorka je o sto kilogramů těžší než endurový speciál a na tuto hmotnost a jízdní vlastnosti je potřeba si zvyknout," řekl.

Veselý bude Dakar absolvovat bez mechanika. "Vždycky jsem si dělal věci kolem motorky sám. Kdybych se však dostal do problémů, můžu se obrátit na mechaniky z týmu. Jsou sice specializovaní na náklaďáky, ale když minulý ročník tatry odstoupily a dojížděl jsem z naší stáje závěr Rallye Dakar sám, mohl jsem si mechaniky skoro vybírat," usmíval se jezdec.

Jediný Čech v kategorii klasických motocyklů by rád v roce 2012 vylepšil své dosavadní maximum, kterým je 62. místo. Základním cílem je poté dojet do cíle. "To se mi zatím vždycky povedlo a shodou okolností z toho bylo pokaždé 62. místo. Pokud bych se tentokrát nedostal do nějakých problémů, tak by mě potěšilo, kdybych se dostal do první padesátky. Výš určitě myslet nemůžu, vím, že dvacítka elitních jezdců je úplně někde jinde," přál si bývalý motokrosař, který 1. ledna vyrazí do nejnáročnější vytrvalostní soutěže se startovním číslem 100.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články