Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Zemřel Peter Gethin, vítěz nejtěsnějšího závodu F1

Londýn - Ve věku 71 let zemřel po těžké nemoci britský pilot Peter Gethin, který se proslavil mimo jiné jako vítěz nejtěsnějšího závodu v historii formule 1. Gethin v mistrovství světa nastoupil ke 30 Velkým cenám a svého jediného vítězství dosáhl v roce 1971 v Monze, kde s vozem BRM vyhrál italskou Grand Prix rozdílem jediné setiny sekundy před Švédem Ronniem Petersonem. V tehdy vůbec nejrychlejším závodě F1 podle průměrné rychlosti (150,755 km/h) projelo prvních pět vozů cílem v rozmezí 61 setin sekundy.

Závod F1 v Monze
zdroj: YouTube

Více medailových umístění si Gethin v kariéře v F1 nepřipsal. Debutoval v roce 1970 jako pilot McLarenu, v průběhu další sezony přestoupil do BRM a hned v druhém závodě si připsal zmíněný životní úspěch, který mu přinesl devět z celkových 11 bodů, které v kariéře získal.

Naposledy se v královské automobilové třídě představil v roce 1974 jako jezdec týmu Embassy Hill. Rok předtím triumfoval v exhibičním klání Race of Champions v Brands Hatch, kde porazil třeba legendární Emersona Fittipaldiho nebo Jackieho Stewarta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články