Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Seriál F1 končí v Brazílii, Vettel usiluje o rekord

Sao Paulo (Brazílie) - Na okruhu v Sao Paulu se o tomto víkendu uzavře sezona mistrovství světa formule 1, a přestože o králi nejpopulárnější motoristické disciplíny je již dávno rozhodnuto, Velká cena Brazílie náboj postrádat nebude. Šampion Sebastian Vettel z Německa bude v centru pozornosti hned na jejím začátku, protože bude usilovat o rekordní patnácté vítězství v kvalifikaci v jedné sezoně.

"Bude to hodně vzrušující závod. Okruh Interlagos je znám vášnivými fanoušky, jezdí se proti směru hodinových ručiček a trať je v extrémní nadmořské výšce," poukázal Vettel na fakt, že Sao Paulo je 1 000 metrů nad mořem. "Okruh má ale také skvělou první šikanu, v níž se dá předjíždět," uvedl čtyřiadvacetiletý nejmladší dvojnásobný mistr světa v historii, který před rokem v Brazílii vyhrál.

Zatímco o Vettelově titulu je už dávno jasno, o druhé místo se bude o víkendu ještě tvrdě bojovat. Nejlepší výchozí pozici má Brit Jenson Button, který má momentálně na kontě 255 bodů. Třetí Španěl Fernando Alonso za ním ale zaostává jen o deset a Australan Mark Webber o 22 bodů.

Tradiční závod proti směru hodinových ručiček

Okruh Autódromo José Carlos Pace v Interlagosu na jihu Sao Paula je 4 309 metrů dlouhý a největší šance na předjíždění skýtá hned první "esíčko" po startu. Zatáčka nese jméno tragicky zesnulého národního hrdiny Ayrtona Senny (Senna-S). Název Interlagos naznačuje, že okruh je situován mezi dvěma jezery. Velká cena Brazílie je jediným závodem MS v Jižní Americe. Před rokem se z vítězství na Interlagosu radoval již jistý světový šampion Sebastien Vettel z Německa, o rok dříve byl nejrychlejší jeho týmový kolega Mark Webber z Austrálie.

Speciální motivaci v závodě bude mít domácí Felipe Massa, kterého čeká stý závod v barvách Ferrari a zároveň završí desátou sezonu ve formuli 1. "Bude to pro mě hodně důležitý víkend a zároveň výjimečný. Rád bych to vše završil nějakým dobrým výsledkem," uvedl Massa, jenž v Sao Paulu vyhrál v letech 2006 a 2008.

Velké emoce bude prožívat další Brazilec Rubens Barrichello, kterého možná čeká poslední start v MS. Jeho další budoucnost v týmu Williams je totiž nejistá.

Průběžné pořadí

1. Vettel (Něm./Red Bull) 374 b.,

2. Button (Brit./McLaren) 255,

3. Alonso (Šp./Ferrari) 245,

4. Webber (Austr./Red Bull) 233,

5. Hamilton (Brit./McLaren) 227,

6. Massa (Braz./Ferrari) 108,

7. Rosberg 83,

8. Schumacher (oba Něm./Mercedes) 76,

9. Petrov (Rus./Renault) 36,

10. Heidfeld (Něm./Renault) 34.

Pohár konstruktérů:

1. Red Bull 607,

2. McLaren 482,

3. Ferrari 353,

4. Mercedes 159,

5. Renault 72,

6. Force India 57,

7. Sauber 42,

8. Toro Rosso 41,

9. Williams 5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články