Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Hamilton vyhrál GP Abú Zabí, Vettel vypadl po startu

Abú Zabí - Lewis Hamilton vyhrál Velkou cenu Abú Zabí formule 1 a ukončil tamní nadvládu Sebastiana Vettela. Německý světový šampion, který zvítězil ve Spojených arabských emirátech v obou dosavadních ročnících, dnes ulehčil britskému soupeři cestu ke třetímu triumfu v sezoně odstoupením hned v prvním kole.

GP Abú Zabí
zdroj: ČTK/AP

V předposledním závodu sezony skončil druhý Fernando Alonso z Ferrari před Jensonem Buttonem z McLarenu, který udržel druhou pozici v šampionátu. Do závěrečné Grand Prix Brazílie půjde za dva týdny s náskokem deseti bodů na Alonsa (255:245). Šanci na titul vicemistra má stále i Vettelův týmový kolega Mark Webber (233), který dnes dojel čtvrtý. Hamilton navzdory vítězství už na konečnou druhou příčku dosáhnout nemůže.

Vettel v Abú Zabí jako kdyby vyslyšel prosbu hvězdného hosta 18. závodu sezony Paula McCartneyho, který v sobotu v narážce na dosavadní nadvládu německého pilota prosil, zda by jednou nemohl nechat vyhrát britské jezdce. A Vettel umetl Hamiltonovi cestu hned po několika stovkách metrů.

Ačkoliv po startu z pole position udržel vedení, v nájezdu do druhé zatáčky ztratil kvůli poškozenému pravému zadnímu kolu kontrolu nad formulí a skončil mimo trať. Na chvostu startovního pole pak "po třech" dojel do depa, ale mechanici nebyli schopni vůz opravit.

Čtyřiadvacetiletého německého pilota postihl vůbec první výpadek v sezoně, naposledy nedokončil závod vloni v říjnu v Koreji. Znamená to také, že i po letošku zůstane jediným rekordmanem v počtu vítězství za sezonu Vettelův krajan Michael Schumacher, který v roce 2004 vyhrál 13 závodů z osmnácti. Vettel se nyní zastavil na jedenácti triumfech a může už přidat jen jediný za dva týdny v Brazílii.

Vettel na startu GP Abú Zabí
zdroj: ČTK/AP

Po Vettelově odstoupení nestálo Hamiltonovi nic v cestě. Britský exmistr světa v Abú Zabí ovládl už páteční tréninkový den a kraloval i sobotě, než mu Vettel na poslední možnou chvíli sebral pole position a vyrovnal rekord Nigela Mansella 14. kvalifikačním vítězstvím v sezoně.

Hamiltonovu pozici nikdo až do konce závodu neohrozil a mistr světa z roku 2008 si dojel pro 17. vítězství v kariéře. Navázal jím na letošní triumfy v Číně a Německu, kde Vettel jedinkrát v sezoně dokončil závod mimo stupně vítězů čtvrtý.

Hamilton odkroužil prakticky celý závod bezpečně před Alonsem, který záhy předjel Buttona. Ten v Abú Zabí svedl hned několik soubojů s rychlejším Webberem, Australana ale o lepší výsledek připravila nepovedená zastávka v boxech a ještě na poslední chvíli odložená povinná výměna pneumatik.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články