Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Katalánskou rallye vede Loeb, Hirvonen je třetí

Salou (Španělsko) - V souboji o vedení v mistrovství světa má po první etapě Katalánské rallye navrch sedminásobný mistr světa Sébastien Loeb. Francouzský pilot Citroënu vede s bezmála minutovým náskokem před finským konkurentem Mikko Hirvonenem z Fordu, který je ale až třetí za týmovým kolegou Jarim-Mattim Latvalou. Ten ztrácí na Loeba půlminutu, ještě před poslední rychlostní zkouškou byl ale v čele, než jej zpomalil defekt na předním kole.

Sébastien Loeb
zdroj: AP autor: Manu Fernandez

Kvůli prázdné zadní pneumatice pro změnu bude v dalších etapách dohánět ztrátu Loebův týmový kolega a krajan Sébastien Ogier, který rovněž aspiruje na titul. V pátém testu ztratil při výměně kola dvě minuty a musel uvolnit třetí místo Hirvonenovi. Aktuálně je čtvrtý, když stejně jako Loeb a Latvala vyhrál po dvou zkouškách. Hirvonen mu "ujel" o 51 sekund.

Loeb, který ve Španělsku od roku 2005 neprohrál, a Hirvonen v předešlých jedenácti soutěžích MS získali shodně 196 bodů. Francouz měl zatím navrch, přestože startoval jako první a soupeřům "čistil" trať. Úvodní etapa jinak asfaltové rallye se totiž jela na šotolině. Poslední test dne se konal už za tmy, což se některým pilotům vzhledem k povrchu příliš nelíbilo. "Je to velmi špatný nápad jet za tmy na šotolině, opravdu hloupý," zlobil se za všechny Hirvonen.

Blízko k zisku titulu světového šampiona v kategorii SWRC má tovární jezdec Škody Juho Hänninen z Finska, protože jeho hlavní sok Estonec Ott Tänak hned na prvním měřeném testu havaroval. Hänninen je po prvním dnu v redukovaném pořadí druhý o jedinou sekundu za Katařanem Násirem Attíjou s fordem. Teoretickou šanci celkově vyhrát má i Martin Prokop, jenž byl před Katalánskou rallye průběžně třetí a před víkendovým programem drží čtvrté místo v kategorii.

 

 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články