Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dramatickou Barum rallye ovládl Kopecký

Zlín - Tovární jezdec Škody Jan Kopecký vyhrál dramatickou Barum rallye a udržel se ve hře o titul v seriálu Intercontinental rallye challenge. Devětadvacetiletý pilot porazil obhájce prvenství Freddyho Loixe z Belgie o 1,2 sekundy. Třetím místem potvrdil nadvládu mladoboleslavské automobilky Fin Juho Hänninen, který je i nadále v čele IRC. Prioritou loňského šampiona jsou ale pro letošní rok starty v mistrovství světa. Kopecký vyhrál ve Zlíně podruhé. Nejrychlejší byl i v roce 2005, kdy ale výsledky vozů kategorie WRC, se kterým startoval, pořadatelé do oficiálního pořadí nezapočítávali.

Jan Kopecký ve voze Škoda Fabia S2000
zdroj: ČTK autor: Zdeněk Němec

O první výhru v letošním seriálu IRC jej nepřipravily ani dnešní problémy s chlazením posilovače řízení, kvůli kterým Kopecký přišel prakticky o celý náskok z první etapy. "Zabojovali jsme a pak zvládli i tuhý souboj s Freddym," radoval se Kopecký. Odstup od Loixe byl v přepočtu na délku vozu menší než jedno auto. "Asi se budu muset zeptat nějakého inženýra, aby nám to spočítal," řekl s úsměvem.

Loix bral svou těsnou prohru sportovně, přiznal ale, že jej mrzí, že nevyhrál. "Bohužel jsem byl až druhý. Na druhou stranu, kdyby Honza neměl dnes ráno problémy, asi bych se k němu tak nepřiblížil. Pak jsme bojovali až do konce, ale nepředstihli jsme ho," řekl Loix, jemuž patří v průběžném pořadí IRC třetí pozice.

Vedení mladoboleslavského týmu dodrželo sobotní slib a do souboje Kopecký - Loix nemluvilo. "Žádné pokyny nebyly, a když se podíváte, jaké byly rozdíly mezi námi v posledních třech erzetách, tak to by ani nikdo nedokázal naplánovat," poukázal Kopecký na fakt, že zatímco on v poslední sekci dvakrát o sedm, respektive tři desetiny sekundy svůj náskok zvýšil, v poslední erzetě byl o osm desetin sekundy rychlejší Loix.

Barum rallye
zdroj: ČTK autor: Zdeněk Němec

Zlínská soutěž byla tradičně i součástí českého mistrovství, v němž se díky osmému místu přiblížil ke čtvrtému titulu v kariéře Roman Kresta. O celkovou výhru ho může ještě teoreticky připravit Kopecký, který by ale v termínu závěrečné soutěže seriálu, Rallye Příbram, měl startovat v San Remu. Tým Škody ale jeho start v Itálii oficiálně nepotvrdil.

Krestovi, jenž také závodí s vozem Škoda Fabia S2000, k předčasné korunovaci pomohly problémy Pavla Valouška a Václava Pecha, kteří nedokončili sobotní etapu. Loňský šampion Valoušek havaroval, Pech měl technické problémy. Kresta poté vsadil na jistotu a až do cíle kontroloval pozici druhého nejlepšího Čecha po Kopeckém. Seriál IRC pokračuje od 9. do 11. září dalším závodem v Maďarsku, domácí šampionát zakončí soutěž v okolí Příbrami 23. a 24. září.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Josefa Kvasničky
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články