Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Barum rallye bude ve znamení souboje Škody a Peugeotu

Zlín - Již tradiční rychlostní zkouškou v ulicích Zlína bude zahájena Barum rallye, nejkvalitnější a nejzajímavější automobilová soutěž současnosti v Česku. Závod je vedle domácího šampionátu stejně jako v předešlých letech součástí i seriálů Intercontinental rallye challenge a mistrovství Evropy. Na start se tak postaví řada předních evropských jezdců. Podle posledních informací by se v rallye mělo představit 113 posádek z 22 zemí, přihlášeno je na české poměry rekordních 29 jezdců s vozy kategorie S2000. I díky tomu je adeptů na vítězství řada. Obecně se čeká zejména souboj týmů Škody a Peugeotu, které nasazují své elitní jezdce.

Freddy Loix
zdroj: ČT24

Barvy mladoboleslavské automobilky budou hájit úřadující šampion a vedoucí muž průběžného pořadí IRC Juho Hänninen z Finska, loňský vítěz Belgičan Freddy Loix, Jan Kopecký nebo Andreas Mikkelsen z Norska. Peugeot zase spoléhá na Francouze Bryana Bouffiera, Thierryho Neuvilla z Belgie nebo Brita Guye Wilkse. "Na Barumce se nám v minulých letech dařilo a budeme chtít na tato vystoupení navázat. Je to těžká soutěž se spoustou zrádných míst a i díky skvělým divákům se právem řadí k vrcholům sezony," uvedl Hänninen, který byl loni druhý se ztrátou 25 sekund na Loixe.

Napravit loňský výpadek se bude snažit Kopecký, jenž dlouho vedl, ale pak havaroval a musel odstoupit. "Na loňský rok nevzpomínám nijak zle. Stala se chyba a z té se snažíme poučit. A neudělat ji letos," řekl Kopecký. Jeho hlavním letošním cílem je zisk titulu v IRC, proto by potřeboval ve Zlíně vyhrát. "Každá výhra je důležitá a první místo má největší váhu. Budeme se snažit složit reparát z loňska a o první místo se porvat," slíbil Kopecký.

Do umístění na předních pozicích se budou snažit promluvit i elitní čeští jezdci bojující o domácí titul Roman Kresta, Pavel Valoušek nebo Václav Pech. Pro ně je však většinou důležitější boj s domácími konkurenty, a ne souboje se špičkou IRC, která v MMČR neboduje. "Vedeme šampionát, nemusíme nikoho dohánět. Máme solidní pozici a můžeme být v klidu. Je jisté, že se pojede od začátku hodně rychle, ale věřím, že spolehlivým výkonem dosavadní pozici obhájíme a případně upevníme," uvedl Kresta, který rallye v minulosti již třikrát vyhrál.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články