Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Abraham dojel v GP Katalánska desátý, stejně jako Kornfeil

Barcelona - Český motocyklista Karel Abraham obsadil desáté místo ve Velké ceně Katalánska v závodě královské třídy MotoGP. Na stejné příčce dojel v kubatuře do 125 ccm jeho krajan Jakub Kornfeil. Jednadvacetiletý Abraham ztratil na okruhu v Barceloně na nejrychlejšího Australana Caseyho Stonera s hondou 43 sekund. Ve stopětadvacítkách se po penalizaci Francouze Johanna Zarka radoval z vítězství lídr šampionátu Španěl Nicolás Terol, za kterým osmnáctiletý Kornfeil zaostal o 36 sekund.

Abraham na ducati vyjel na trať z posledního, patnáctého místa a musel se navíc vyrovnat se zraněním ruky, které si přivodil při pádu v sobotní kvalifikaci. Český jezdec přesto do posledního kola sváděl těsný boj s Lorisem Capirossim o deváté místo, na italského jezdce nakonec nestačil. Stejně jako v minulém závodě ve Francii se tak Abraham musel spokojit s desátou příčkou. Bodoval počtvrté z pěti závodů a celkově mu patří dvanáctá pozice. Vedení udržel díky druhému místu Jorge Lorenzo ze Španělska.

Kornfeil bodoval potřetí v sezoně a na okruhu Catalunya si dojel také pro třetí nejlepší výsledek v kariéře. Jeho maximem je loňské páté místo z Brna, letos v Jerezu pak skončil sedmý. V této sezoně bodoval ještě díky 13. místu v Portugalsku a třináctý je i celkově.

Zarco na derbi přišel o premiérové vítězství v kariéře po souboji s Terolem v cílové rovince. Za blokování španělského jezdce na aprilii, který kvůli němu musel vyjet až do trávy, byl potrestán dvacetisekundovou penalizací a propadl se na šesté místo. Terol vyhrál čtvrtý z pěti dosavadních závodů, druhý skončil jeho sedmnáctiletý krajan Maverick Viňales, který v minulém závodě připravil lídra o neporazitelnost. Třetí dojel Němec Jonas Folger.

Třídu Moto2 ovládl Němec Stefan Bradl a díky třetímu triumfu v sezoně si upevnil vedení v šampionátu. Závod poznamenala ošklivá kolize tureckého jezdce Kenana Sofuoglua s Juliánem Simónem. Španělského závodníka vyhodila po kontaktu se soupeřem v zatáčce motorka do vzduchu a po tvrdém pádu chyběl jen kousek k tomu, aby ho zasáhl Sofuogluův stroj. Simón se sice po havárii sám postavil, vyšetření u něj však odhalilo dvojnásobnou zlomeninu stehenní kosti a musí na operaci.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články