Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Vettelův triumf v monacké kvalifikaci zastínila vážná nehoda

Monte Carlo - Mistr světa Sebastian Vettel z Red Bullu vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Monaka, zisk páté pole position v šestém závodě sezony ale zastínila vážná nehoda Mexičana Sergia Péreze. Překvapivý účastník finálové části kvalifikace pro desítku nejrychlejších jezdců ztratil při výjezdu z tunelu kontrolu nad svým sauberem. Pravý bok monopostu nejprve v rychlosti kolem 250 km/h rozbil o svodidla, načež narazil znovu pravou stranou do bariéry, kde zůstal zaklíněn. Nováček seriálu Pérez vyvázl bez vážnějšího zranění, pouze s otřesem mozku. Proto také bezprostředně po havárii nereagoval na výzvy ve vysílačce. Po mnohaminutovém zásahu záchranářů skrytém za plentou byl jednadvacetiletý pilot odvezen už při vědomí sanitkou do nemocnice.

Tam vyšetření neodhalila žádnou zlomeninu, vedle otřesu Pérez utrpěl jen pohmoždění stehna. Lékaři si jej ale ponechali v nemocnici přes noc na pozorování, jeho start v neděli je vysoce nepravděpodobný. Tým Sauber začal pátrat po příčinách nehody.

Už v dopoledním třetím tréninku havaroval na stejném místě Nico Rosberg s mercedesem, ale jeho nehoda se obešla bez zranění stejně jako další karambol Vitantonia Liuzziho z Hispanie.

Vettel má jedinečnou šanci poprvé v kariéře vyhrát prestižní závod na městském okruhu v Monte Carlu, který prakticky neskýtá možnosti k předjíždění. Na druhém místě startovního roštu bude stát exmistr světa Jenson Button z McLarenu.


Z druhé řady vyrazí do závodu Vettelův týmový kolega a obhájce loňského prvenství Mark Webber a Fernando Alonso, který přitom dosud v Monaku vládl tréninkům, v nichž obsadil dvě první a jedno druhé místo.

Ve finálové části kvalifikace ale zajel až čtvrtý čas, poté co stejně jako všichni ostatní jezdci nedostal příležitost zaútočit v závěru za regulérních podmínek na nejrychlejší časy, protože dvě a půl minuty před koncem byl boj o pozice na startovním roštu přerušen téměř na půl hodiny kvůli Pérezově nehodě. Po pauze už se pořadí na prvních místech nezměnilo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články