Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Vettel ovládl kvalifikaci i v Turecku

Istanbul - Mistr světa Němec Sebastian Vettel vyhrál v Istanbulu kvalifikaci i na čtvrtý letošní závod formule 1. Vettel sice havaroval na mokré trati v pátečním prvním tréninku a poničil svůj monopost, ale dnes už byl znovu suverénní. Ve třetím tréninku zajel nejrychlejší čas dosavadního průběhu Velké ceny Turecka a v kvalifikaci si zajistil 19. pole position v kariéře.

Z první řady odstartují oba vozy stáje Red Bull, neboť druhé místo dnes se ztrátou 405 tisícin sekundy obsadil Australan Mark Webber.

"Nebyla to lehká situace jen tak jet bez tréninku. Ale od začátku jsem se cítil dobře a na konci jsem ještě ušetřil jednu sadu pneumatik," řekl Vettel, který kvalifikační snažení sebejistě ukončil nezvykle ještě před vypršením časového limitu. "Jsem pyšný na to, co jsme dnes dokázali, ale ta těžší část práce nás ještě čeká," dodal.

Ze třetího místa vyjede Němec Nico Rosberg s mercedesem, který dosáhl nejlepšího kvalifikačního výsledku v sezoně stejně jako jeho kolega Michael Schumacher. Sedminásobný mistr světa letos poprvé pronikl do závěrečné části kvalifikace a skončil osmý. "Třetí za Red Bullem, to je super. Učíme se z chyb a stále se blížíme pozicím, na kterých chceme být," pochvaloval si Rosberg další zlepšení. Pokrok naznačil už v minulém závodě v Číně, kde byl 14 kol ve vedení a o lepší než páté místo jej připravil jen nedostatek benzinu.

S Rosbergem bude stát ve druhé řadě Brit Lewis Hamilton z McLarenu, který vyhrál předchozí závod v Šanghaji a přerušil Vettelovu vítěznou sérii. Třetí řadu obsadí Španěl Fernando Alonso s ferrari a druhý pilot McLarenu Brit Jenson Button.

Kvalifikace na GP Turecka:

1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:25,049,

2. Webber (Austr./Red Bull) 1:25,454,

3. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:25,574,

4. Hamilton (Brit./McLaren) 1:25,595,

5. Alonso (Šp./Ferrari) 1:25,851,

6. Button (Brit./McLaren) 1:25,982,

7. Petrov (Rus./Renault) 1:26,296,

8. Schumacher (Něm./Mercedes) 1:26,646,

9. Heidfeld (Něm./Renault) 1:26,659,

10. Massa (Braz./Ferrari) bez času.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články