Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vettel v poslední chvíli opět vyskočil na pole-position

Sepang (Malajsie) – Přes dominanci mclarenů ve volných trénincích skončila kvalifikace na Velkou cenu Malajsie formule 1 dalším vítězstvím Sebastiana Vettela z týmu Red Bull – popáté v řadě. Naposled stál na pole-position jiný jezdec loni v září. Vedle úřadujícího mistra světa se na start nedělního závodu postaví Lewis Hamilton s mclarenem, třetí nejrychlejší čas v závěrečné části kvalifikace zajel Mark Weber. Ve druhé řadě ho doplní druhý mclaren s Jensonem Buttonem.

Až pátý skončil v kvalifikaci lepší z jezdců týmu Ferrari Fernando Alonso, jeho týmový kolega Felipe Massa odstartuje ze sedmé pozice. V úvodu se přitom zdálo, že má maranellský tým mnohem vyšší možnosti – Massa vyhrál první část kvalifikace, Alonsův čas byl třetí nejlepší. Redbully naproti tomu výrazně zaostávaly. Relativním úspěchem potom skončila úvodní část kvalifikace pro chvost pole – loňští nováčci sice opět nepostoupili dále, ale současně se všichni kvalifikovali. Tréninkové časy přitom napovídaly, že pro jezdce týmu HRT může být problém vejít se do limitu 107 procent času vítěze.

Druhou část kvalifikace vyhrály mclareny – Button před Hamiltonem. Až za nimi se seřadily redbully, zatímco ferrari spadla do třetí, resp. čtvrté řady. Bratrovražedný boj o nejlepší desítku předvedly mercedesy. Michael Schumacher se těsně před koncem držel na poslední postupové pozici, ještě ho však stihl překonat Nico Rosberg.

O konečné podobě startovního roštu rovněž rozhodl samotný závěr. Zdálo se, že Vettelova série pole-position skončí – Hamiltonovi patřil nejlepší čas ještě v okamžiku, kdy uplynul čas kvalifikace. Ještě předtím ale stihl jeho německý rival vjet do svého posledního měřeného kola, a když přeťal cílovou čáru, Hamiltonovi zbyly jen oči pro pláč – Vettel ho překonal o 104 tisíciny sekundy. "Rozdíl je o hodně menší než v Austrálii, což ukazuje, jak rychle se mohou věci změnit," uvedl Vettel, který v úvodní kvalifikaci sezony překonal Hamiltonovy časy téměř o osm desetin sekundy.

Hegemonii tří nejlepších týmů narušil pouze Heidfeld s renaultem, který se v závěrečné části vklínil mezi obě ferrari na páté místo.

Sebastian Vettel vyhrál už sedmnáctou kvalifikaci v kariéře. V historických tabulkách se tak dostal na 15. místo, když se vyrovnal Jackiemu Stewartovi. Z aktivních jezdců je Vettel čtvrtým nejčastějším vítězem kvalifikací – za Schumacherem, Alonsem a Hamiltonem.

Výsledky kvalifikace VC Malajsie

1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:34,870
2. Hamilton (Brit./McLaren) +0,104
3. Webber (Austr./Red Bull) +0,309
4. Button (Brit./McLaren) +0,330
5. Alonso (Šp./Ferrari) +0,932
6. Heidfeld (Něm./Lotus Renault) +1,254
7. Massa (Braz./Ferrari) +1,381
8. Petrov (Rus./Lotus Renault) +1,454
9. Rosberg (Něm./Mercedes) +1,939
10. Kobajaši (Jap./Sauber) +1,950

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články