Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

V Bahrajnu se nepojede závod GP2, ohrožena je i formule 1

Dubaj - Kvůli protivládním nepokojům v Bahrajnu, které si dnes vyžádaly čtyři oběti na životech, byl zrušen víkendový závod formulové asijské série GP2. Pořadatelé nejprve přeložili dnešní trénink na pátek, nedlouho poté zrušili celý víkendový program. Na stejném okruhu má za necelý měsíc vypuknout také nejsledovanější motoristický seriál, mistrovství světa formule 1, jenž je podle jeho šéfa Bernieho Ecclestonea ve velkém ohrožení.

"S ohledem na aktuální dění v Bahrajnu a na žádost zdejší motoristické federace bylo rozhodnuto, že celý program na okruhu bude z důvodů vyšší moci zrušen," uvedli pořadatelé na oficiálních internetových stránkách série.

V závodě se měl představit i český jezdec Josef Král, místo možnosti navázat na druhé a šesté místo z předchozích startů v Abú Zabí se ale už začal chystat na cestu domů. "Žádné problémy jsme neměli a v noci letíme zpět. Pohybovali jsme se mimo centrum, takže nás místní situace kromě dopravní zácpy a zrušených závodů nijak neovlivnila," uvedl Králův manažer Petr Najman.

Situace v Bahrajnu se vyhrotila dnes v noci při policejním zásahu proti spícím demonstrantům na centrálním náměstí v metropoli Manáma. Nejméně čtyři lidé při něm byli zabiti, až stovka dalších utrpěla zranění a údajně na 60 osob je nezvěstných. Ze závodního okruhu byli odvoláni všichni zdravotníci, aby mohli pomáhat v nemocnicích, kde je hospitalizována řada zraněných.

O závodu F1 se rozhodne v polovině příštího týdne

Úvodní závod formule 1 je v Bahrajnu naplánován na 13. března, už za dva týdny se tam ale mají uskutečnit závěrečné testy jednotlivých týmů. "Rozhodneme se příští týden v úterý nebo středu. Pokud to tady zůstane stejné, jako je to teď, odpověď je ne," řekl Ecclestone na otázku, zda se podle něj závod pojede. "Pokud se situace do středy neuklidní, budeme to muset zrušit," dodal šéf F1.

Ecclestone mluvil o situaci v zemi s bahrajnským korunním princem a další hovor je čeká v pátek. "Pokud si už zařizujete cestu (do Bahrajnu), radím vám, nedělejte to," naznačil osmdesátiletý Brit, že očekává zrušení Grand Prix. V tom případě by sezonu zahájila Velká cena Austrálie 27. března. "Můžeme se pokusit vecpat Bahrajn do termínu někdy ke konci roku," dodal šéf F1. Mezinárodní automobilová federace FIA podle svého mluvčího Normana Howella situaci bedlivě sleduje ve spolupráci s místními úřady.

Český jezdec GP2 Josef Král
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články