Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Švédskou rallye vyhrál Hirvonen, Prokop skončil dvanáctý

Karlstad (Švédsko) - I letos ovládl Švédskou rallye finský jezdec Mikko Hirvonen a zopakoval tak své loňské vítězství v úvodním závodě mistrovství světa v automobilových soutěžích. Druhé místo v náročném sněhovém závodu obsadil Mads Östberg z Norska, třetí byl Jari Matti Latvala. Všichni medailisté řídili vůz Ford Fiesta RS WRC.

Severská soutěž se vydařila i dvojici českých jezdců. Martin Prokop obsadil s Fordem Fiesta S2000 dvanácté místo a byl druhý mezi piloty nestartujícími se speciály WRC. Martin Semerád skončil šestnáctý a poprvé v kariéře vyhrál hodnocení kategorie P-WRC vypsané pro produkční vozy.

Až čtvrtý byl nejrychlejší z citroënů pilotovaný Sébastienem Ogierem z Francie. Ten ovládl i takzvanou power stage - rychlostní zkoušku, na které nejrychlejší trojice získala speciální body do hodnocení kategorie jezdců.

Pátý byl nakonec Nor Petter Solberg, jenž ale závěr rallye strávil na sedačce spolujezdce. Policie mu totiž v pátek zabavila za překročení povolené rychlosti řidičský průkaz a on mohl dále řídit jen 48 hodin. Za volant tak musel spolujezdec Petterson, který na úseku dlouhém 4,16 km zaostal za Ogierem o 51 sekund. Posádka se ale kvůli tomu propadla jen ze čtvrtého na páté místo, na šestého Sébastiena Loeba měla dostatečný náskok.

Seriál mistrovství světa pokračuje druhým závodem na začátku března v Mexiku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články