Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Pilot Kubica je po operaci při vědomí a reaguje na okolí

Pietra Ligure (Itálie) - Pilot formule 1 Robert Kubica je po nedělní děsivé nehodě při rallye a sedmihodinové operaci při vědomí. Lékaři jej před polednem probudili z umělého spánku, šestadvacetiletý Polák reaguje na okolí a cítí bolest v operované ruce i noze, což je podle chirurgů dobré znamení. Letošní sezona je pro pilota stáje Lotus Renault s největší pravděpodobností odepsaná, velký otazník ale visí nad celou jeho závodní kariérou. Není zřejmé, kdy bude schopen plně kontrolovat pohyb pravé ruky, o kterou při nehodě málem přišel.

"Mluvil jsem s ním, je při vědomí, je si vědom svého stavu a poznává lidi, s kterými komunikuje," řekl na tiskové konferenci Kubicův manažer Daniele Morelli. "Jak se má Jakub? To byla jeho první slova, když se probral," dodal manažer s tím, že Kubica myslel svého navigátora ve voze Jakuba Gerbera. Ten z vážné nehody vyvázl bez zranění.

Zato Kubicovi šlo o život. Při rallye Ronde di Andora v Itálii za volantem Škody Fabie S2000 dostali čtyři kilometry po startu smyk, skončili ve svodidlech a železná zábrana pronikla motorem do auta. Kubicovi na mnoha místech polámala pravou ruku i nohu, obojí se italským lékařům v nemocnici ve městě Pietra Ligure u Janova podařilo zachránit.

"Ztratil pět až šest litrů krve a nejdůležitějším úkolem bylo, aby se zabránilo dalším ztrátám," popisoval Morelli. Do nemocnice se totiž pilot dostal až po dvou hodinách, hrozbu amputace lékaři odvraceli při sedmihodinovém zákroku. Nejprve operovali ruku, pak nohu. Podle šéfa operačního týmu Igora Rossella bude trvat přibližně rok, než bude mít polský jezdec nad pravou rukou znovu plnou kontrolu.

Igor Rosello o průběhu operace:

"Předloktí měl na dvou místech přeseknuté, kosti, šlachy i cévy byly závažně poškozeny. Udělali jsme vše pro to, abychom funkce obnovili. Potřebujeme nejméně šest dnů, abychom zjistili, jestli krev cirkuluje v končetinách tak, jak má. Každopádně ruka je teplá, takže operace proběhla dobře."

Vedení stáje Lotus Renault prozatím odmítá úvahy o tom, kdo Kubicu v závodním kokpitu nahradí. Pro šampionát Formule 1, který začíná 13. března Velkou cenou Bahrajnu, je třetím pilotem stáje Bruno Senna. "Musíme vymyslet krizový plán, ale nejprve počkáme na informace, jak dlouho Kubicova léčba potrvá. Kdyby to bylo jen krátkodobější, pak nasadíme naše rezervní jezdce. V opačném případě bychom museli zvážit další možnosti," uvedl šéf týmu Eric Boullier.

Podle posledních spekulací najel Kubica na úzké silnici vedoucí serpentinami a malými italskými městečky za zatáčkou na pařez, narazil do zdi kostelíku a s fabií byl vymrštěn o desítky metrů dál do svodidel. Záchranná akce se protáhla na celé dvě hodiny, než ho vrtulník dopravil do nemocnice.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články