Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Tomeček pojede místo Dakaru na Africa Eco Race 2011

Praha - Touha vrátit se do Afriky i poloviční finanční zatížení přiměly českého závodníka Tomáše Tomečka vypustit letošní ročník slavné Rallye Dakar a zúčastnit se na přelomu prosince a ledna menšího klání Africa Eco Race 2011. Letka Racing Team ale bude mít svého zástupce i v Jižní Americe, druhý vůz Tatra bude na Dakaru řídit opět Brazilec André Azevedo. Tomeček v Jižní Americe už dvakrát havaroval a na jaře přemýšlel nad rozbitým autem, co dál. "Napsal jsem pořadatelům do Afriky a hned mi odpověděli," řekl Tomeček.

Za africkým závodem stojí někdejší vítěz Dakaru mezi auty Jean-Louis Schlesser, s nímž se Tomeček i sešel. "Domluvili jsme se," prohlásil Tomeček, s nímž bude sedět v autě pouze navigátor Vojtěch Morávek.

Do Afriky Tomečka láká komornější prostředí, rodinná atmosféra a návrat ke kořenům klasické pouštní rallye. "Dakar začal v Africe, už loni jsem o tom uvažoval. V Americe jsem dvakrát po sobě havaroval, nedaří se mi tam, takže zkusíme něco nového. Nebude to top echtovní, spíš takové syrové, člověk bude muset spoléhat hlavně sám na sebe, ale to se mi líbí. Prý si mám vzít hlavně dobré jídlo," řekl s úsměvem.


Velkým důvodem byly i finance, neboť náklady na africkou rallye jsou proti Dakaru zhruba poloviční. V Africe nebude velká konkurence, přesto některé evropské posádky na nový závod pojedou. "Počítám, že tam bude tak padesát startovních čísel, za což budou všichni rádi," přemítal Tomeček. Ale už se setkal i s ohlasy lidí, kteří by se do Afriky také rádi vrátili. "Ale jejich týmy potřebují být víc vidět, což Dakar nabízí," připustil. 

Druhá část Letka Racing Teamu vylepšila vůz, největší a jasně nejdražší změnou jsou nové tlumiče, které by měly vůz zrychlit na nerovnostech. S Azevedem pojede jako navigátor jeho krajan Maykel Justo, mechanikem bude Jaromír Martinec. "Nechceme mluvit o nějakých ambicích, může se stát cokoliv, ale myslím, že do desítky patříme," řekl Martinec.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články