Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Rallye Bohemia se touží stát součástí mistrovství světa

Mladá Boleslav - Pořadatelé mladoboleslavské Rallye Bohemia se chtějí stát součástí mistrovství světa. V současnosti usilují o to, aby se příští ročník populární domácí soutěže jel jako takzvaný aplikační závod. Tím by získal možnost ucházet se o zařazení do světového seriálu. "Už na jaře jsme začali jednat s promotérem mistrovství světa o tom, že bychom chtěli být zařazeni mezi kandidáty," uvedl předseda organizačního výboru rallye Pavel Dušánek na dnešní tiskové konferenci v Mladé Boleslavi.

Do konce listopadu by mělo být jasné, zda se příští ročník rallye pojede jako aplikační závod. "V takovém případě bychom byli pod drobnohledem promotéra, který by na základě tohoto závodu rozhodl, jestli můžeme být kandidáty na mistrovství světa," vysvětlil Dušánek. Pokud by pořadatelé uspěli, v dalším roce by se rallye jela jako kandidátský závod MS. Ten se pak může uskutečnit i dvakrát za sebou.

Trať by ale pro potřeby MS musela projít změnami. "Každá soutěž má specifika v počtu kilometrů, které se musejí ujet. Mistrovství světa vyžaduje minimálně o třetinu více kilometrů, než v současnosti jedeme my. Chtěli bychom však případně zachovat koncept trati okolo Mladé Boleslavi a Železného Brodu, protože to jsou oblasti, které dle našeho mínění odpovídají mistrovství světa," řekl ředitel soutěže.

Pavel Dušánek, předseda organizačního výboru:

"Žádostí je dvacet čtyři, ale závodů se jede pouze dvanáct. Náš projekt může být sebelepší, jenže jsou podniky, které figurují v kalendáři dvacet let a není důvod je vyškrtávat. Nahradit je něčím novým je pro promotéra rizikové. Musíme ho přesvědčit, že na to máme."

O plánech stát se součástí MS v minulosti hovořili i zástupci zlínské Barum rallye, v posledních letech od nich však ustoupili. Nejkvalitnější domácí soutěž je nyní součástí seriálu Intercontinental Rallye Challenge, což je konkurenční šampionát k hlavnímu mistrovství světa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články