Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dvojitá radost. Volejbalistky smetly Slovensko, reprezentanti zvládli duel se Španělskem

České hráčky porazily na domácí půdě Slovensko ve třech setech 25:17, 25:20 a 25:19. Po dvou předchozích výhrách nad Španělskem dosud v Evropské lize neztratily ani set a s devíti body vedou skupinu C. Volejbalisté zase porazili Španělsko po čtyřech setech 25:13, 25:18, 19:25 a 27:25 a poprvé v Evropské lize bodovali. 

Čeští volejbalisté
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: KRZYSZTOF CICHOMSKI

V prvním setu těžily svěřenkyně trenéra Zdeňka Pommera z vydařeného začátku, čtyřbodový náskok už neztratily. Slovenské pokusy o zvrat narážely na razanci smečařek Mlejnkové a Kossányiové, případně i na účinný servis, kterým domácí hráčky po čtyřech esech vyštvaly ze hřiště libero Nikmonovou.

Slovenky nevěděly, koho dříve bránit, proti kombinacím nahrávačky Valkové nestíhaly stavět bloky. Body tak přidávaly i obě středové hráčky a levá ruka univerzálky Toufarové. Český tým měl vždy už v polovině setu dostatečný náskok, rezignovaný soupeř se s myšlenkami na první vítězství rychle rozloučil. Příští zápas Evropské ligy odehrají české volejbalistky ve středu v Bratislavě.

Volejbalisté přehráli Španělsko

Hladké vítězství žen 3:0 nad Slovenskem jako by Nekolův tým inspirovalo. Závěr úvodního setu proměnili domácí hráči osmibodovou sérií v exhibici, i ve druhé sadě si rychle vybudovali bezpečný náskok.

"V prvních dvou setech jsme hráli opravdu výborně, soupeře jsme překvapili obranou i servisem. Pak jsme ale zpomalili a Španělé byli lepší. Jsem rád, jak jsme zvládli koncovku čtvrtého setu, to nám do dalších zápasů určitě psychicky pomůže," řekl kapitán Jakub Janouch.

Jenže ve třetím setu se do té doby zcela neškodní Španělé po změnách v sestavě probrali a český tým se dostal do potíží. Stav 12:18 nevěstil nic dobrého, a i když univerzál Hadrava svým dělovým servisem ze ztráty něco umazal, ke zvratu to nevedlo.

Španělům fungovaly především bloky, kterými ve čtvrté sadě dostali ze hřiště Michálka, na jejich stranu se přestěhovalo i účinnější podání. Český celek přesto zuby nehty držel krok, odvrátil tři setboly a po Beerově plachtícím servisu měl sám mečbol. Ten po dalším španělském zaváhání na příjmu proměnil Džavoronok, s 19 body nejlepší český hráč zápasu.

"Věděli jsme, že Češi mají opravdu silný tým, a to se i potvrdilo," řekl španělský trenér Fernando Muňoz. "Začali jsme hrát až od třetího setu. Ve čtvrtém jsme pořád vedli, ale koncovku pak rozhodly dvě naše chyby," dodal kapitán Jorge Fernández.

Volejbalisté mají účast ve Final Four jistou, neboť závěrečný turnaj Evropské ligy budou 13. a 14. června hostit Karlovy Vary. Skupinu C dál vedou Finové, i když v domácím duelu s Portugalskem utrpěli první porážku. Právě s Portugalskem se Češi v Praze utkají v příštím kole ve středu 30. května.

Evropská liga volejbalistek v Praze - skupina C:

ČR - Slovensko 3:0 (17, 20, 19) Rozhodčí: Zacharovová (Rus.), Činátl (ČR). Čas: 76 min. Diváci: 1100. Sestava a body ČR: Kossányiová 19, Purchartová 5, Toufarová 10, Mlejnková 12, Strušková 6, Valková 2, libero Dostálová - Holásková, Orvošová 1, Kopáčová 1, libero Chevalierová. Trenér: Pommer. Nejvíce bodů Slovenska: Radosová 9, Pencová a Hudecová po 6.

Bělorusko - Španělsko 1:3 (-21, 11, -23, -16).

Evropská liga volejbalistů v Praze - skupina C:

ČR - Španělsko 3:1 (13, 18, -19, 25) Rozhodčí: Michlicová (Pol.), Buchar (ČR). Čas: 99 min. Diváci: 1000. Sestava a body ČR: Sobotka 4, Hadrava 14, Džavoronok 19, Patočka 3, Janouch 2, Michálek 12, libero Moník - Beer 3, P. Bartoš, Finger 7, Hýský, Šulista 4. Trenér: Nekola. Nejvíce bodů Španělska: Villena 23, Bugallo 13, J. Fernández 10.

Finsko - Portugalsko 2:3 (17, -15, -19, 21, -13).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články