Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Souboj o volejbalový trůn začíná. Karlovarsko vyzve obhájce stříbra z Kladna

Hvězdní univerzálové, zahraniční nahrávači a nečekaní zástupci ve finále. Takový bude souboj o volejbalový titul v letošní sezoně mezi Kladnem a Karlovarskem. Středočeši mohou primát vybojovat poprvé od roku 2010, Západočeši zase premiérově. Kdo vykročí za prvním ze tří nutných vítězství na cestě za titulem? Přímý přenos úvodního utkání Kladno – Karlovarsko sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 20:05.

Volejbalisté Kladna
zdroj: ČTK autor: Kubeš Slavomír

"Oba týmy mají enormní touhu pohár zvednout," shodli se před finále trenéři Kladna Milan Fortuník a jeho karlovarský protějšek Jiří Novák.

Oba finalisté jsou v závěrečném souboji sezony trochu překvapivě. Kladno sice hrálo o titul i loni, ale po odchodech hráčů muselo budovat nový tým. V základní části skončilo třetí a v semifinále vyřadilo libereckou Duklu. Karlovarsko bylo po dlouhodobé části čtvrté, ale play-off zvládá suverénně a jasně vyřadilo i budějovické obhájce trofeje.

"Mám třináct titulů jako hráč, ale trenérský jsem ještě nezažil. I pár hráčů ještě český triumf nemá, o motivaci tak máme postaráno. Cítíme podporu fanoušků, města Kladna i partnerů. Věřím, že po letech vrátíme pohár do Kladna," řekl Fortuník.

Volejbalisté Kladna v nejvyšší domácí soutěži triumfovali naposledy v roce 2010 a jakožto pokračovatelé Odoleny Vody vyhráli podeváté v historii. Karlovarsko, které je v extralize čtvrtým rokem, je ve finále poprvé. "Proto je pro nás už samotné finále velkou motivací," řekl kouč a bývalý reprezentant Novák.

Strhující podívanou může nabídnout duel univerzálů. Kladno získalo během sezony Davida Konečného, Karlovarsko má od začátku soutěže Filipa Rejlka. Oba strávili úspěšné roky v zahraničí a v play-off ukázali kvality a patřili k nejlepším hráčům.

"Pro diváky to bude určitě zajímavé, protože s Honzou Štokrem (Liberec) se letos do Česka vrátily tři výrazné postavy z úspěšných zahraničních angažmá a myslím, že to je určitě dobře," řekl Fortuník. "Oba týmy se o ně můžou opřít, ale bude to především souboj kolektivů a ten kompaktnější vyhraje," konstatoval Novák.

Na postech nahrávače má Kladno Američana Matthewa Westa a Karlovarsko Gregora Ropreta ze Slovinska. "West zvládl zápasy bez větších výkyvů kvalitně i takticky. Šel hodně nahoru," chválil Fortuník svého muže na nahrávce, ale ocenil i Ropreta. "Taky se zlepšil a bude určitě ozdobou finále," řekl Fortuník.

Oba vzájemné zápasy v základní části vyhrálo Kladno, které se opírá o výborný servis. "Proti Liberci se díky němu dostali z úzkých, na ten si musíme dát pozor," sdělil Novák. "Servis je základ všech týmů a nerad bych, kdyby se naše hra odvíjela jenom od toho. Tlačíme na kluky, aby dodržovali kázeň a taktiku hry a další věci," uvedl Fortuník.

Karlovarsko sází na kolektivní pojetí, na obranu na síti i v poli. "Na disciplínu, a když se povede něco navíc, tlak na servisu, tak to bude ideální," řekl Novák.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články